Mi, hol, mikor?

2024. május 15., szerda, Mi, hol, mikor?

Bábszínház
BEMUTATÓ A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZNÁL. Ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház stúdiótermében bemutatják a Mamó című bábelőadást, amelyet minden 8 év fölötti nézőnek ajánlanak. Rendező: Pánczél Kata. Érdeklődni, foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon lehet Golicza Bernadettnél.

Zene
AZ ÉNEKLÉS TÖRTÉNETE A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG. A sorozat következő koncertjére ma 19 órai kezdettel kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Zeneházában, ahol a román dal kap főszerepet. Előadók a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai: Sebestyén-Lázár Enikő, Babos Margit, Oláh-Badi Alpár, Barabás Lajos. Hangszeres meghívott: Berta Bianca Șelaru, zongorakíséret: Kőmíves-Bokor Zsuzsa. A koncertsorozat ötletgazdája és művészeti vezetője: Sebestyén-Lázár Enikő. A helyek száma korlátozott, a jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén 20 lejért.
ORGONÁK ÉJSZAKÁJA. Orgonák éjszakája lesz a hívószó Romániától Kínán át az Egyesült Államokig négy kontinens közel harminc országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban 19 órától Kecskés Mónika és Deák László tart orgonahangversenyt. Honlap: orgonakejszakaja.hu.

Tánc
VENDÉGELŐADÁS. A Bekecs Táncszínház Párosan szép... című előadása ma 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Jegyek a központi szervezőirodában kaphatóak.

Könyvbemutató
A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a Lázár-ház Eskütermében május 16-án, csütörtökön 17 órától bemutatja nemrég megjelent, Kárpátországi szolgálat című könyvét. A kötet a Kárpát-medence történelmi egyházainak magyar főpásztoraival, illetve néhány jeles egyházi személyiséggel készült interjúkat foglal magában. A bemutatón jelen leszn ft. Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, nt. Zelenák József evangélikus esperes, Urbán János, fr. Erik OFM, az Erdélyi Ferencesek tartományfőnöke, Berszán Lajos atya, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium alapítója, Galbács Pál, a kötet ötletgazdája, Sarány István és Szekeres Attila szerkesztők, valamint Bedő Zoltán, a kötet felelős kiadója, valamint a társszerzők közül Józsa Zsuzsanna szerkesztő és Préda Barna néprajzkutató, író. A rendezvény házigazdája Tóth László főkonzul.

Könyvbemutató Szászrégenben
Május 16-án, csütörtökön 17 órától a szászrégeni DIO Házban bemutatják Székely Ferenc újabb, Égbe nyúló hegyek című beszélgetőkönyvét. A kötetben megszólalók: Ábrám Zoltán egyetemi tanár, Banner Zoltán művészettörténész, Csősz Irma nemzetes asszony, Ferenczy Ferenc volt polgármester, közíró, Kakas Zoltán néprajzkutató, Koós Éva nótaénekes, László László történész, Nagy Irén költő, Péter Sándor szerkesztő, Szekeres Gerő mérnök, alpinista, Veress László gyógyszerész, Zágoni Olga író. Az eseményen jelen lesz Ábrám Zoltán, Csősz Irma, Szekeres Gerő és a szászrégeni Koós Éva, aki nótacsokorral kedveskedik a megjelenteknek. Házigazda: Böjte Lídia magyartanár, a Kemény János Irodalmi Társaság elnöke. Mindenkit szeretettel várnak. (szf)

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.50-től reggeli ima, 8 órától szentmise, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Lorettói litánia, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Kung Fu Panda 4. (magyarul beszélő), 16.45-től Combat Wombat (románul beszélő), 18 órától A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 18.30-tó Saját erdő (magyar portréfilm Nádas Péter íróról, aki a 3. SepsiBook díszvendége lesz), 20.30-tól Kinyírni a világot (román feliratos), 20.45-től Back to Black (román feliratos).

Nemzetközi táncfesztivál Sepsiszentgyörgyön
FLOW – mozgás, dinamizmus, hömpölygés, áramlat. Ennek jegyében indult útjára 2015-ben a FLOW Fesztivál, amely a sepsiszentgyörgyi M Studio fennállásának 10. évfordulója apropóján született.
Hét táncprodukció, egy műhelymunka-bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében júniusban immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált. Az elő­adásokra már lehet jegyet váltani a biletmaster.ro oldalon, illetve a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában.
Josef Nadj és a FrenÁk Társulat a 2004-ben bemutatott, azóta emblematikussá és időtlenné vált, Fiúk (BOYS) produkciót hozza el a fesztiválra június 23-án, amely a férfilét társadalmi mibenlétét mutatja be és elemzi könyörtelen őszinteséggel. A Full Moon/Telihold június 17-én lesz látható, az OMMA táncosaiból hét érkezik Sepsiszentgyörgyre, ezúttal Joseph Nadj is csatlakozik a táncosokhoz a színpadon. A Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe 2023–2026 nemzetközi projekt partnerországaiból három produkció is érkezik a FLOW 5-re. A lengyel Krakkói Táncszínház Shakespearia produkciója egy térbe hozza össze Shakespeare tragédiáinak női főszereplőit (június 18.); a Közép-Európa Táncszínház (Central Europe Dance Theatre) Ageless Generation című előadását mutatja be Anton Lachky koreográfiá­jában; a Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán előadásában született #ORPHEUS#EURYDICE (június 19.) mai viszonyok közé helyezi Orfeusz és Eurüdiké mítoszát. A projekt keretében lesz látható a Dance Communication Lab szakmai műhely nyílt bemutatója is, amelynek koordinátora és koreográfusa Andrea Gavriliu (június 19.). A Bulgáriából érkező, nagy múltra visszatekintő Ivan Vazov Nemzeti Színház Fiesta produkciója egy olyan fizikai színházi előadás, amely rendkívül kidolgozott mozgásanyaggal él. A fesztiválon részt vesz a bukaresti Tangaj Collective BLOT – Body Line of Thought című kanadai–romániai ko­produkciója is (június 22.).

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Dr. Max gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 315 136). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna gyógyszertár (0729 935 431) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. felhívja a figyelmet, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8 és 18 óra között a Váradi József utcában, a Rózsa utca és a Sas utca közötti szakaszon, a Sas utcában, valamit a Fecske utcában javítási munkálatok miatt szünetel a vízszolgáltatás.
ÁRAMSZÜNET. Alsócsernátonban ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás a 9-es transzformátorállomás körzetében.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.
HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési
Házban.
A SZÍVBETEGEK sepsiszentgyörgyi egyesülete csütörtökön 17 órakor találkozót tart a gyermekjogvédelem épületében.
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA. Sepsiszentgyörgyön a Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeumában május 18-án, szombaton 17-től 22 óráig ingyenes múzeumlátogatási programot tartanak.
SÁTORTÁBOR. A Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezésében idén is megszervezik a Nimród fiai sátortábort a Veresvizen. Jelentkezni a 0757 958 868-as telefonon lehet június 10-ig.
A POSZKÁR-TETŐN lévő nemzeti emlékhelyen május 25-én, szombaton csatornát szerelnek, valamint lépcsőt szeretnének készíteni. Aki munkával vagy anyagi hozzájárulással segíteni szeretne, jelezze Biró Attilánál (0720 551 078).
TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Rétyen, csütörtökön Komollón és Bitán. Honlap: tega.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Bodzamezőn kitavaszodott

Magasabban fekszik a Bodzák vidéke, hegykeret övezi, csapadékból is többet kap, zöld lett a mező, tele a tavasz virágaival, van, amit harapnia a jószágnak, tehéncsordák és juhseregek esztenái lepték el a domboldalakat, erdőivel-legelőivel mintha egyik leggazdagabb vidéke lenne a történelmi Háromszék vármegyének, melyhez mindig is tartozott.
2024-05-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás