Infláció

2024. május 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Romániában 5,9 százalékra csökkent áprilisban az éves infláció – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet (INS).

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Márciusban 6,6 százalék volt az éves inflációs ráta. Áprilisban a szolgáltatások ára 10,05 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nem élelmiszer-jellegű termékek 7,17 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohányáruk 2,07 százalékkal drágultak. A postai szolgáltatások díjszabása nőtt legnagyobb mértékben, 26,25 százalékkal. A mosószerek 25,64, a gyógyszerek 23,86, a közüzemi szolgáltatások 16,49, az egészségügyi szolgáltatások 13,67, a gyümölcskonzervek 10,78, a marhahús pedig 9,25 százalékkal drágult. A legnagyobb árcsökkenést a búzaliszt (30 százalék), a kukoricadara (28 százalék), a vaj (23,3 százalék) és az étolaj (22,6 százalék) mutatta. Márciushoz képest 0,08 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Romániában. Az élelmiszerek 0,37 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 0,63 százalékkal, míg a nem élelmiszer-jellegű termékek ára 0,35 százalékkal csökkent.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2024-05-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Pályakezdőknek is szól

Hazai cégekkel karöltve diákokat, pályakezdőket is megszólít a DreamJobs Romania.
2024-05-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Búza Izraelnek

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben hivatali partnerével, Florin Barbuval – közölte az Agerpres hírügynökség az izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.