Jól fogadták Debrecenben a Napraforgót

2024. május 15., szerda, Közélet

Magyarország egyik legnagyobb színházi eseményén, az idén tizenötödik alkalommal megszervezett Deszka Fesztiválon lépett fel hétfő este a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, ahol a Radu Afrim által rendezett Napraforgó című előadást mutatták be a debreceni közönségnek.

  • Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt

A vendégjáték másnapján az előadás két főszereplője, Pál-Ferenczi Gyöngyi és Varsányi Szabolcs telefonon számolt be lapunknak a fogadtatásról. Mint elmesélték, a produkciót nagyteremben játszották a Csokonai Teátrumban, és a nézők nagyon jól fogadták, annak ellenére, hogy Radu Afrim rendezői világa meglehetősen idegen a magyarországi színházi közönség számára.

A darab szerzője, Pass Andrea is most látta először a sepsiszentgyörgyi Napraforgót, és bevallása szerint nagy élmény volt számára az előadás, elsősorban azért, mert „olyan pillanatokat tágított ki, tett meghatóvá a történetből”, amelyekre ő nem is gondolt. Gyönyörűnek tartotta a produkció képi világát is, mint mondta, olyan érzése volt, mintha filmet nézett volna. Maga is színpadra állította ezt a személyes indíttatású darabját, egészen más rendezői eszközökkel, de úgy próbálta lejegyezni a szöveget, hogy a szürreálisabb alkotói stílust képviselő rendezők számára is izgalmas legyen – vallotta, hozzátéve, hogy Radu Afrim előadása nagyszerűen visszaigazolta ezt a törekvését.

Az előadás után Gyürky Katalin irodalomtörténész, műfordító vezetésével szakmai beszélgetést tartottak a sepsiszentgyörgyi produkcióról, melyen több fontos kérdés is felmerült a darabról, majd a résztvevők arról faggatták az alkotókat, hogy milyen munkamódszere volt a rendezőnek, hogyan készültek az egyes jelenetek.

Az idei Deszka Fesztivál május 9. és 18. között zajlik, nyolc helyszínen harmincegy előadással, emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik a programot. A fesztiválra a sepsiszentgyörgyi színház mellett a kolozsvári, szatmárnémeti és szabadkai magyar színházak társulatai kaptak még meghívást a határon túli színházak közül. Legutóbb éppen tíz évvel ezelőtt vett részt ezen a fesztiválon a Tamási Áron Színház társulata ugyancsak egy Afrim-elő­adással, az Akárkivel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Előadás a szeretetről és annak hiányáról (Cimborák Bábszínház)

Újabb bemutatóra készül a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház társulata, Máté Angi Mamó című kisregényének színpadi változatát Pánczél Kata rendezésében és előadásában láthatja a közönség. A nyolc éven felülieknek ajánlott produkcióról – melyet ma este 6 órától mutatnak be a bábstúdióban –, az alkotócsapat valamennyi tagja vallott lapunknak az egyik próba után.
2024-05-15: Jegyzet - László Zsuzsa:

Nem szeretem a hétfőket (Kármentő)

Ez egy szám címe, nem rossz zene. A The Boomtown Rats nevű ír zenekar legnagyobb sikerét az I Don’t Like Mondays című dalával érte el. A szám világsiker lett, az ötletet adó valós történet szomorú. Egy tizenhat éves lány lövöldözni kezdett egy iskola udvarára. San Diegóban történt 1979-ben, a lány őrületének több sebesültje és két halálos áldozata volt. Amikor megkérdezték, hogy miért tette, azt válaszolta, hogy nem szereti a hétfőket.