Cimborák BábszínházElőadás a szeretetről és annak hiányáról

2024. május 15., szerda, Kultúra

Újabb bemutatóra készül a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház társulata, Máté Angi Mamó című kisregényének színpadi változatát Pánczél Kata rendezésében és előadásában láthatja a közönség. A nyolc éven felülieknek ajánlott produkcióról – melyet ma este 6 órától mutatnak be a bábstúdióban –, az alkotócsapat valamennyi tagja vallott lapunknak az egyik próba után.

  • Jelenet az új előadásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet az új előadásból. Fotó: Barabás Zsolt

Pánczél Kata elmondta, hogy először kisiskolás korában olvasta Máté Angi 2009-ben megjelent regényét a magyartanárnője ajánlására, aztán a regényből készült Csipke című kolozsvári előadást is látta. A későbbiekben, harmadéves egyetemista korában újra találkozott ezzel a könyvvel, és akkor született meg benne az ötlet, hogy előadást készítsen belőle, de végül csak most jött el az ideje annak, hogy elképzeléseit valóra váltsa. Mint mondta, először Péter Orsolyának, a bábszínház vezetőjének mesélt a tervéről, aki zöld utat adott neki, de amint továbbgondolták az előadás ötletét, egyértelművé vált, hogy alkotótársak nélkül túl nagy kihívás lenne a regény színpadra állítása. Először a szöveg dramatizálásához keresett szakembert, számba véve a Sepsiszentgyörgyön élő dramaturgokat, és így esett a választása az ugyancsak Kolozsváron végzett Szabó Emesére, aki örömmel vállalta el a munkát. A zeneszerző Visky Pétert is Kolozsvárról ismeri a színésznő, ahol több közös nyári munkájuk is volt, így őt is felkérte a közreműködésre. Nagy Lázár József a társulat legtapasztaltabb bábosaként a tanácsadói feladatkört látja el. Az előadás színpadra állítása során a színésznő maga tervezte a díszletet, ugyancsak ő tervezte és készítette a bábokat is.

Szabó Emese még nem dolgozott bábszínházban, de színházi neveléssel foglalkozik, így nem volt idegen számára a gyermekek, fiatalok irányában való alkotói gondolkodás. Bevallása szerint azok voltak fontosabb szempontok számára ebben a munkában, hogy sikerüljön megőrizni a szöveg rendkívül izgalmas nyelvi világát, és ennek mentén úgy dramatizálni a történetet, hogy az minél maibb és személyesebb legyen a nézők számára.

A Kolozsváron élő, zeneszerzéssel és gitároktatással foglalkozó Visky Péter elmondta: arra törekedett, hogy a zene által kifejezze a szereplők lelkivilágát, hogy szerzeményeivel elmélyítse a jelenetek hangulatát. Az előadás zenéjének egyik legfontosabb elemeként a játékosságot nevezte meg.

Nagy Lázár József bevallása szerint nagyon élvezte ezt a „magasles pozíciót”, nemcsak mint bábszínházi szakember, hanem mint aki gyermekként a saját bőrén is megtapasztalta az elmúlt rendszer visszásságait, amelyeket nagyszerűen ír le Máté Angi a regényben. Hangsúlyozta, hogy bár a könyv nem csak gyermekeknek szól, hatásmechanizmusában mégiscsak bábszínházi előadást készítettek belőle.

„Ami megfogott a Mamóban, az a kislány és a nagymama viszonya, ez a ridegség, szeretetnélküliség, mely azért mégsem teljesen igaz, hisz rengeteg olyasfajta szeretet van ebben a történetben, amit a nagymama nem tud kifejezni” – vallotta az előadásról Pánczél Kata, hozzátéve, hogy bábszínészként és színészként is kihívás számára ez a produkció, hisz az egyik központi szereplő nem báb. A látványvilággal kapcsolatosan elmondta: előzetesen sok ötlete volt a díszletről, bábokról, kellékekről, de valójában a szövegkönyv, a párbeszédek kialakítása határozta meg, hogy milyenek is legyenek a szereplők, és hogy előzetes elképzelései miként válhatnak szerves részévé az előadásnak.

Mindnyájan egyetértettek abban, hogy nézőfüggő, amiről a történet szól, mást jelent a gyerekeknek, mint a szüleiknek, mást azoknak, akik belekóstoltak a kommunizmus világába, mint a fiatalabbaknak. Kérdésünkre, hogy egy mondatban hogyan lehetne meghatározni az előadást, az alkotók ezeket válaszolták: A szeretet soha el nem fogy. Gyermek és nagymama viszonya. Árvaság. A történet mindig folytatódik és átkeretezhető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Belföld - :

Jól működik a visszaváltás

Meghaladja a 200 milliót májusban a visszaváltott italcsomagolások száma – vélekedett Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, aki tegnap részt vett Otopeni-ben a negyedik regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ megnyitásán.
2024-05-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Jól fogadták Debrecenben a Napraforgót

Magyarország egyik legnagyobb színházi eseményén, az idén tizenötödik alkalommal megszervezett Deszka Fesztiválon lépett fel hétfő este a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, ahol a Radu Afrim által rendezett Napraforgó című előadást mutatták be a debreceni közönségnek.