Háromszéki RMDSZNem szabad hátradőlni

2024. május 15., szerda, Közélet

Nagyon fontos megértenie mindenkinek, hogy Háromszéken sem szabad közömbösen viszonyulni a 26 nap múlva esedékes választásokhoz. A megye települései többségében úgy tűnhet az ott élőknek, hogy kis magyar világban élnek, a nagy és jelentős döntések viszont országosan dőlnek el, és ezen a porondon a román szélsőségesek törnek előre, próbálják mindenhol megvetni a lábukat, így Háromszéken is. Ezt ellentételezni kell, és megakadályozni, amennyire lehet, hogy az erdélyi magyar képviselet hiányában Brüsszelben ne az AUR és az SOS Románia képviselői mondják majd el a „valódi igazságot” Székelyföldről – fogalmazott a tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtóreggelin Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

  • Tamás Sándor az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete elnöke. Fotó: Török Etele
    Tamás Sándor az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete elnöke. Fotó: Török Etele

A megyei önkormányzat vezetője a helyhatósági választások jelöltállításának lezárását követő megyei helyzetet ismertette, illetve a június 9-i szavazás tétjére is kitért, elismételve: az RMDSZ-nek Háromszéken is a magyar közönyt és a román AUR-t kell legyőznie. Az elnök szerint egyértelműen látszik, hogy a magyarok hátra vannak dőlve, felméréseik szerint a részvételi szándék ötven százalék körüli, míg a románság részéről masszív részvétel várható. A várható magas román részvétel mellé aggasztó tényezőként bejön, hogy a szélsőséges román alakulatok – kiemelten az AUR – nemcsak az országban, de Háromszéken is megvetették lábukat, több településen polgármesterjelöltjük van, amire eddig nem volt példa. A megyei tanács elnöki tisztségére is pályáznak, illetve polgármesterjelöltjeik vannak Sepsiszentgyörgyön, Bardocon, Előpatakon, Gelencén, Kökösben. Választási plakátokkal árasztották el a megyét. „Az AUR-veszéllyel nem riogatni szándékszunk az embereket, ez sajnos, realitás” – szögezte le Tamás Sándor. Míg a többi román pártnak a magyar közösség, illetve a többi kisebbség léte elfogadott, az egy tőről fakadó AUR és Diana Șo­șoacă pártja, az SOS Románia világképében Romániában kizárólag románok és ortodoxok léteznek. „Ha hagyjuk, hogy az AUR helyi szinten erőtereket hozzon létre és országos szinten kormányközelbe kerüljön, az a magyarságnak mint közösségnek a végét jelenti” – fogalmazott.

Ami a megyei helyzetet illeti, Tamás Sándor elmondta, arra sem volt még példa Háromszéken, hogy 19 községben – Árkoson, Barátoson, Bereckben, Esztelneken, Gidófalván, Kézdialmáson, Kézdiszentléleken, Kommandón, Lemhényben, Málnáson, Mikóújfaluban, Nagyajtán, Ozsdolán, Rétyen, Sepsibodokon, Sepsibükszádon, Sepsikőröspatakon, Torján és Vargyason – csak egy induló legyen a polgármesteri székért. Ez is egyfajta hátradőléshez vezet a helyi közösség részéről, ami érthető, az általános, országos helyzetet illetően viszont veszélyes lehet.

Az elnök felsorolta azokat a településeket, ahol gond lehet a magyar képviselettel, váltás vagy kiélezett küzdelem várható. A városoknál Kézdivásárhelyen és Baróton állt elő érdekes helyzet. Előbbi esetében Tamás Sándor úgy fogalmazott: a céhes városban az RMDSZ-nek két ellenzéke van, az egyik a magyar, a Magyar Polgári Erő képében, illetve a másik a román: a román pártok és a velük összefogott Erdélyi Magyar Szövetség. Utóbbi kapcsán az elnök kifejtette, ez az összefogás elsősorban a román pártoknak kedvez, az EMSZ vesztesen jöhet ki a taktikázásból. A baróti helyzetet illetően egyebek mellett megjegyezte, hogy a jelenlegi polgármester, Benedek-Huszár János a saját döntéseinek az ura, ellentétben kihívójával, Derzsi Kázmérral, aki csak névleg független, ám az EMSZ, az MPE, valamint a korábbi sikertelen polgármesterjelöltek bábja. Sepsiszentgyörgy kapcsán Tamás Sándor annyira szorítkozott, hogy Erőss Bulcsú, az MPE jelöltje esetében „kicsit több szerénység nem ártana”, túlzásnak érzi a legitimen megválasztott, tisztségben lévő polgármesterrel, Antal Árpáddal szemben használt hangnemet. Végül Kovászna városa a béke szigete, ott a legnagyobb a csend, és várhatóan Gyerő József regnáló polgármester számára nem lesz gond egy újabb mandátum elnyerése – fogalmazott Tamás Sándor.

Falvakon vegyes a kép. Előpatakon nem indít polgármesterjelöltet az RMDSZ, míg Bölönben egy elég veszélyes helyzet alakult ki, ami a Roma Párt jelöltjét segítheti a polgármesteri székbe. Illyefalván fej-fej melletti versengés van Fodor Imre, az RMDSZ jelöltje, jelenlegi polgármester és Benkő Árpád Jenő független induló között, ott kiélezett versenyre lehet számítani, míg Nagyborosnyón remélik, hogy Kanyó Antalnak, az RMDSZ jelöltjének sikerül román kihívóját legyőznie. Szentkatolnán ígérkezik némi „hergelődés”, de Tusa Levente jelenlegi polgármester nagy eséllyel nyerni tud, illetve Uzonban érdekes a helyzet annyiban, hogy Bordás Enikő kihívója ez alkalommal nem Jós Paula, hanem férje, Kovács Ferenc, aki a román pártok színeiben próbálkozik – magyarázta Tamás Sándor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Jegyzet - László Zsuzsa:

Nem szeretem a hétfőket (Kármentő)

Ez egy szám címe, nem rossz zene. A The Boomtown Rats nevű ír zenekar legnagyobb sikerét az I Don’t Like Mondays című dalával érte el. A szám világsiker lett, az ötletet adó valós történet szomorú. Egy tizenhat éves lány lövöldözni kezdett egy iskola udvarára. San Diegóban történt 1979-ben, a lány őrületének több sebesültje és két halálos áldozata volt. Amikor megkérdezték, hogy miért tette, azt válaszolta, hogy nem szereti a hétfőket.
2024-05-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új buszok és -járatok, bicikliutak, állatmenhely (Sepsiszéken egy csapatot alkotnak a polgármesterek)

A szurkolók a legfontosabbak, aztán a klub következik, a csapat, és csak végül a játékosok – ezzel a fociból vett példával érzékeltette Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az erdélyi magyarság (a szurkolótábor, amelyért játszanak és amelynek a támogatása lendületet ad), az RMDSZ (a klub) és az elöljárók csapata közötti összefüggéseket tegnap Illyefalván, ahol a sepsiszéki polgármesterek találkozója utáni sajtóbeszélgetésen a közös munkáról esett szó.