Átadták a Gábor Áron-díjat a Székely Nemzeti Múzeumnak

2024. május 15., szerda, Közélet

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által alapított Gábor Áron-díjat tegnap este adták át a Székely Nemzeti Múzeumnak, annak Bartók Béla-termében, az alkalomra szervezett műsor keretében.

  • Vargha Mihály átveszi a díjat Izsák Balázstól. Fotó: Albert Levente
    Vargha Mihály átveszi a díjat Izsák Balázstól. Fotó: Albert Levente

Az egybegyűlteket Gazda Zoltán, az SZNT ügyvivője, az est házigazdája köszöntötte. Elmondta, a Gábor Áron-díjat az SZNT Állandó Bizottsága hozta létre 2006-ban, olyan személyek vagy intézmények érdemesültek rá, akik, vagy amelyek az előző évben, illetve egész munkásságuk, működésük révén a legtöbbet tették Székelyföld kulturális arculatának megjelenítéséért, Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért, hírnevet szereztek a világban a székelyeknek. Jelezte, a Székely Nemzeti Múzeum, akárcsak a Székely Nemzeti Tanács, nevében egymás mellett hordozza a székely és a nemzeti jelzőket, más eszközökkel, de rokon célokért tevékenykedik Székelyföld mindkét intézménye.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke ünnepi beszédében a múzeumhoz kötődő emlékeiből osztott meg néhányat a közönséggel. Reményét fejezte ki, hogy – amint arról szó volt a 2000-es évek elején – a Magyar Nemzeti Múzeum támogatásával a székelyföldi múzeumok közösen létrehoznak egy nagy Székelyföld-kiállítást, melyben oroszlánrészt vállal a Székely Nemzeti Múzeum.

Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja azt kívánta, legyen ez a díj egy újabb mérföldkő a múzeum életében, és olyan követendő példa, amely megmutatja, hogy a közösségi összefogás milyen csodákra képes. Úgy értékelte, a Székely Nemzeti Múzeum nem csupán épület vagy gyűjtemény, hanem a székely nemzeti identitás szimbóluma.

Csinta Samu közíró, az SZNT alelnöke laudációját Ferencz Csaba, az SZNT kommunikációs alelnöke olvasta fel. Elhangzott, a Székely Nemzeti Múzeum a pillanat legnagyobb külhoni magyar közgyűjteménye, Háromszék és a Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága, egyben az egyik legrégibb magyar múzeum. 1875 óta látogatható, 1876 óta van jelen a nemzetközi szakmai életben, 1877 óta viseli mai nevét, születési helyéről, Imecsfalváról 1879-ben költözött Sepsiszentgyörgyre. A kezdetben a Székely Mikó Kollégium által befogadott intézmény jelenleg is álló épülete Kós Károly tervei alapján készült el. Az intézmény megalapítása óta a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma, és ezt tükrözi a múzeumépület is. A méltató megjegyezte, az SZNT döntésének megalapozottságához aligha férhet kétség, gratulált a múzeumnak és munkatársainak, továbbá szűnni nem akaró látogatói ostromot kívánt.

A díjat Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója vette át Izsák Balázstól. Köszönő beszédében hangsúlyozta, a 149 éves intézmény minden egyes munkatársát illeti az elismerés. Jelezte, minden várakozást felülmúlt a múzeum látogatottsága. Rendkívül jó, kultúraszerető közönség van Sepsiszentgyörgyön és egész Háromszéken, tette hozzá. A Székely Nemzeti Múzeum templom és iskola egyszerre. Tudást ad át kiállításaival, rendezvényeivel, író–olvasó-találkozóival, hangversenyeivel. Segít identitásunk megőrzésében, de nemcsak, hanem az ide betérő idegeneknek is elmondja, hogy kik a székelyek, székely-magyarok. A tudáson túl az emberi lélekhez is kívánnak szólni, mondotta az igazgató. Abban tud segíteni a múzeum, hogy a lelket is felemelje, akik itt feltöltődnek, másnap talán erősebbek lesznek az élet küzdelmeiben. Az elmúlt tíz évben exponenciálisan megnőtt a román látogatók száma. Míg az 1990-es években piszkálódások, sőt trágár kifejezések jelentek meg a vendégkönyvben, most egyre több a méltatás. A székely-magyar kultúra nagyköveteinek érzik magukat, sokszor kijavítják azt, amit a nagypolitika gyakran elront, mondotta Vargha Mihály.

Gazda Zoltán az SZNT nevében székely zászlót is ajándékozott az intézményvezetőnek, reményét fejezve ki, hogy az felkerül majd az épület homlokzatára. Még megjegyezte, a díj hazakerült, hisz a plakett Vargha Mihály szobrászművész alkotása. A rendezvényen közreműködött a Time for Flute fuvoladuó, azaz Császár Katalin és Ivanitzki Krisztina, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára, illetve nyolcadikos diákja. Az est a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Emlékezet - :

A pünkösd csodái

Alapige: ApCsel: 2, 1–8, 14–21, 37–41.
Bibliaolvasás: 1Kor. 12, 1–11.
2024-05-15: Közélet - Bartos Lóránt:

Térkép a turistáknak

Letéphető, elvihető térképekkel akarja segíteni a kézdivásárhelyi önkormányzat a turisták tájékozódását a céhes városban.