Online vásárlásSok a kamu webshop

2024. május 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Egyre elterjedtebb az online vásárlás, így a csalók is egyre több módszert találnak ki arra, hogy a gyanútlan ügyfeleket becsapják. Egy minapi, megtörtént eset kapcsán, a teljesség igénye nélkül arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy általánosságban mire figyeljünk egy online vásárláskor.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A megrendelő Face­book-hirdetésben akadt rá egy multifunkcionális felszerelésre. A hirdetés szerint márkás gépről volt szó, amely a fúrás-csavarozástól a kézi láncfűrészen át a sövényvágóig hasznos kerti szerszám. Természetesen akkumulátorral működik, amiből rögtön kettőt is adnak, s a kiváló minőségű képeken különleges technológiai megoldásokat is részleteznek. A honlap, amelyre átirányít a hirdetés, több csomagot is árul, attól függően, hogy hány funkciós gépet kíván a vásárló; az árak is ennek megfelelően változnak. Mi több, a visszaküldési feltételeket is részletezik. A megrendelés pár percbe kerül, adatokat, címet kérnek, majd közlik, hogy a megrendelés 7–14 napon belül futárszolgálattal érkezik, a kézbesítőnél kell kifizetni a vételárat.

Ennek megfelelően néhány nap múlva a futárszolgálat értesíti is a megrendelőt, hogy annak rendje és módja szerint érkezik a csomag. Eddig minden a maga útján megy, talán annyi kelthet gyanút, hogy a szolgáltató a megrendelés után nem küld semmilyen értesítést. Átvétel és fizetés után azonban a csomag túl könnyűnek és kicsinek tűnik, kibontva pedig egyértelmű az átverés: a masina korántsem többfunkciós, a dobozban egy névtelen, ócska kis láncfűrész lapul.
 

Mit lehet tenni?

Első teendő megkeresni a honlapot, ahonnan rendeltünk. Általában – és ez esetben is így volt – van ilyen, ám címet, ahová az áru visszaküldhető, nem tartalmaz. A csomagoláson ugyan van egy e-mail-cím, de aligha működik. Mi több, a honlapon elmagyarázzák a vásárlónak, hogy a könyvelési ügyvitel miatt csak 48 óra múlva tudnak válaszolni az esetleges reklamációkra.

Irány a futárszolgálat telephelye, ahol előzékenyen közlik a visszaküldés feltételeit: az árut be kell csomagolni, rá kell írni a címet, ők – bizonyos díj ellenében – szállítanak. Cím azonban, amint korábban kiderült, nincsen. Ám van jóindulat. A (szerencsére) készpénzben kifizetett számlát még nem küldték tovább, így – ha a csomagolást eredeti-közeli állapotba lehet hozni –, sztornózzák azt, mintha a csomagot a vásárló nem is vette volna át. A futárszolgálat persze vállal némi kockázatot, de nem először, sőt, elég gyakran történik ilyen, a jó hírnév pedig kötelez. Mi több, az irodába érkezik még néhány hasonlóan gyanús csomag (egyikről kiderül, hogy éppen onnan, ahonnan emberünknek), amit a tapasztalt futár ki sem visz az ügyfélnek: felbontatlanul visszaküldik.
 

Mire figyeljünk?

Az eset jól végződött, a „tandíjat” viszonylag olcsón megúszta a vásárló, a tanulságokat pedig levonta. Ha nem is lehet kizárni a csalás kockázatát, néhány egyszerű szabályt be kell tartani. Elsődleges, hogy megbízható, ismert vagy ellenőrizhető honlapról rendeljünk. Ha mégis nagyon kedvező ajánlat „jön szembe” a közösségi médiában, más szolgáltatóknál is igyekezzünk hasonló ajánlatokat böngészni. Ha pedig mégis vásárolunk, a megrendelés elfogadásáról szóló értesítés elmaradása szinte egyértelműsíti, hogy valami nincs rendben. A csomag megérkezésekor pedig van lehetőségünk arra, hogy ne vegyük át a futárszolgálattól. Hiszen tapasztalat ide vagy oda, a futárszolgálat csupán közvetít, a tranzakció az eladó, de főként a vevő felelőssége. Továbbá megtehetjük, hogy jelezzük a Facebook-ellen­őröknek (a hirdetéseknél van ilyen funkció): félrevezetésről vagy csalásról szereztünk tudomást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 342
szavazógép
2024-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Külföldiekkel pótolnák a hiányzó helyi munkaerőt

Közel kétszáz érdeklődő fordult meg pénteken a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség által szervezett sepsiszentgyörgyi általános állásbörzén, ahol több mint 160 szabad munkahelyre toboroztak jelentkezőket. Kelemen Tibor intézményvezető szerint több ágazatban is „hiánycikk” a munkaerő, illetve akad olyan foglalkoztató, amely végső megoldásként fontolóra vette a külföldi vendégmunkások alkalmazását.
2024-05-22: Vélemény - Pálmai Tamás:

Nemes egyszerűség (Békési levelek)

Újuljatok meg! Ez volt az idei csíksomlyói búcsú jelmondata. Mennyire aktuális! Megvadult agyak világát éljük, háború szele csap meg naponta, kreált intelligencia diktálna lassan nekünk és művi, virtuális világba tolnák életünk. Függővé tennének, folyamatosan, s mérgeznék testünk, lelkünk egyaránt.