Külföldiekkel pótolnák a hiányzó helyi munkaerőt

2024. május 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Közel kétszáz érdeklődő fordult meg pénteken a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség által szervezett sepsiszentgyörgyi általános állásbörzén, ahol több mint 160 szabad munkahelyre toboroztak jelentkezőket. Kelemen Tibor intézményvezető szerint több ágazatban is „hiánycikk” a munkaerő, illetve akad olyan foglalkoztató, amely végső megoldásként fontolóra vette a külföldi vendégmunkások alkalmazását.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A Golgota vendéglőben zajló rendezvényen a szervezők ezúttal nagyobb érdeklődést tapasztaltak, mint azt a házigazda intézmény vezetője lapunknak elmondta, nem csupán az aktuális álláskínálatot népszerűsítették az érdeklődőknek, egy kérdőív segítségével felmérték igényeiket, érdeklődési körüket, a munkavégzés során szerzett eddigi tapasztalataikat is. Ami a kínálatot illeti, mezőgazdasági, építkezési, kereskedelmi és fafeldolgozással foglalkozó cégek mellett tejfeldolgozással foglalkozó gyár és különféle szolgáltatók ajánlottak elhelyezkedési lehetőséget, és a hadsereg is népszerűsítette a kötelékében elérhető ajánlatokat. A meghirdetett 167 állás közül tizenhármat felsőfokú végzettséggel rendelkezők foglalhattak el, középfokú végzettségűeknek 64, szakképzetteknek 53 állást kínáltak, további 37 ajánlat pedig akár felkészültség nélkül is elfoglalható volt.

Kelemen Tibor igazgató lapunk érdeklődésére arról beszélt, továbbra is munkaerőhiány tapasztalható a kereskedelemben, nem is annyira a nagy boltok, inkább a kisebb üzletek keresnek elárusítókat, árumozgatókat folyamatosan, de technikai személyzetet, mérnököket is toboroznak különböző szakterületekre. Erősen fellendült az építkezés, keresik a munkásokat Háromszékre, illetve a szomszédos Brassó megyébe – sorolta. Példaként említette, a börzén darukeze­lőt kerestek, és akadt is egy érdeklődő a munka iránt, aki többféle nagy gép kezelésében is jártas – ő a váltást tervezte, Brassóból szeretett volna visszajönni a megyébe dolgozni.

Meghívták a pénteki börzére az Olympus tejfeldolgozót is, amely höltövényi munkapontjára keresett 20 dolgozót. Kelemen Tibor szerint a gyár helyben már nem talál munkaerőt, „felszippantották” a lehetséges jelölteket, hajlandóak lennének akár ingáztatni is embereket, ugyanakkor abban gondolkodnak, hogy végső esetben nepáli munkavállalókat hoznak be. A külföldi munkaerőt közvetítő cégek rendre megkeresik ajánlataikkal a belföldi foglalkoztatókat, és a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója szerint nagy a hajlandóság, hogy ezeket az embereket alkalmazzák is. Ha ingáztatni kellene megyén belül a helyi munkavállalókat, előfordulhat, hogy hosszú távon nem vállalják az utazást. A vendégmunkás esetében biztosabb, hogy hosszú távon az adott cégnél marad, főként ha a munka mellett helyben lakhatást is biztosítanak számára. Ha mégis a távozás mellett dönt, a közvetítő küldi a következő jelöltet – magyarázta.  „Ugyan nem törvénytelen, ami hasonló esetben történik, de sokkal inkább azt kellene szorgalmazni, bátorítani, hogy a helyi munkavállalóknak kapjanak előbb esélyt az elhelyezkedésre” – vélekedett Kelemen Tibor. Érdeklődésünkre kifejtette, Románia 100 ezer külföldi vendégmunkást fogadhat évente, de nagy a fluktuáció, vannak, akik egyénileg érkeznek az országba, nem ritka, hogy már a nyelvet is ismerik, míg mások közvetítőn keresztül kapnak az országban munkát. Bár pontos adatokkal nem tudott szolgálni, elmondta, Háromszéken jelenleg is foglalkoztatnak külföldi vendégmunkásokat, néhol lakhatást biztosítanak, akár családjaik számára is.

A pénteki börzén senkit nem alkalmaztak helyben, de a beszélgetések alapján a foglalkoztatók 41 személyt hívtak meg egy újabb találkozóra, illetve próbamunkára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2024-05-22: Kármentő - Kuti János:

Ficót megmerényelték

Merényletet követtek el a szlovák miniszterelnök, Robert Fico ellen. Ez a fickó nem mindenki számára szimpatikus, és korábbi miniszterelnöksége idején magyar(ország)ellenes is volt, de mára már állítólag megváltozott. A merénylő, a 71 éves költő, Juraj Centula cselekedete mindenképp elítélendő, mert nem kellett volna lövöldöznie, hiszen megtehette volna, hogy a következő választáson nem szavaz Fico pártjára, a Smerre, és úgy estleg Ficóból nem lesz ismét kormányfő. De ő radikálisabb megoldást választott, rögtön ki akarta iktatni (és irtani) a miniszterelnököt. Most életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, bár elég idős ahhoz, hogy ne kelljen nagyon sokat a börtönben töltsön.
2024-05-22: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Sok a kamu webshop (Online vásárlás)

Egyre elterjedtebb az online vásárlás, így a csalók is egyre több módszert találnak ki arra, hogy a gyanútlan ügyfeleket becsapják. Egy minapi, megtörtént eset kapcsán, a teljesség igénye nélkül arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy általánosságban mire figyeljünk egy online vásárláskor.