Petőfi köztünk él

2024. május 23., csütörtök, Közélet

„Petőfi él! Lánglelke fenviraszt. / Vénség, halál sohasem érik azt. / Lázas szivével, ifjan, szabadon / Él és fog élni, édes magyarom. / Lesz trónok és országok pusztulása; / De az ő sírja még se lesz megásva!” – hangzott el tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, ahol a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében Magyar vagyok – Petőfi 200 címmel nyílt képzőművészeti kiállítás. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelgő tárlat hetven kortárs magyar művész – köztök háromszékiek is –  alkotásai révén tárja a látogatók elé nagy költőnk életpályájának, költészetének üzenetét.

  • A megnyitón Dombi Rózsa népdalokat énekelt. Fotó: Albert Levente
    A megnyitón Dombi Rózsa népdalokat énekelt. Fotó: Albert Levente

Akárcsak a ma művészete, a Petőfi szellemiségét meg­idéző kiállítás is eklektikus, sokoldalúsága révén felemelő – fogalmazott a rendezvény házigazdája, Vargha Mihály. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója kiemelte, az alkotások Petőfit nem csak a maga fizikai valóságában mutatják be, hanem újító, kreatív szellemiségét is kiemelik. „Hajlamosak vagyunk beskatulyázni Petőfit, hogy ő a nemzeti érzület géniusza. Nem. Ő egy európai és világszintű eszme, a világszabadság szószólója volt, ezt elfelejtjük” – hívta fel a figyelmet köszöntőjében.  

A Reviczky Gyulát idéző Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja arról beszélt, hogy a magyar emberek lelkében máig igen eleven Petőfi költészete, szellemisége. S hogy „mennyire velünk van még Petőfi”, szerinte mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a magyar nyelvterületen, Ungvártól Sepsiszentgyörgyig nem találni egy olyan települést, ahol ne lenne bár egy Petőfi utca, vagy valamilyen intézmény ne viselné a költő nevét. Ugyanezt fejezik ki alkotásaik révén, ki-ki a maga stílusában, a Kárpát-medence minden szögletéből meghívott kiállító festők, képzőművészek egyaránt – vélekedett.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felidézte, „a nép hangján megszólaló költő” a történelmi Magyarország legkeletibb vármegyéjébe, Háromszékre is ellátogatott egykor,  1849 nyarán Kézdivásárhelyen meg is szállt, a Moldvából visszatérő Bem Józseffel Bereckben találkozott, de megfordult Sepsiszentgyörgyön is.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, miniszteri biztos a tárlat tükrében beszélt az intézmény küldetéséről. Mint mondta, a nemzet egységét éppen a gazdag művészeti örökséggel sikerült megfogalmazniuk, és felidézte, Budapesten száz kiállítást szerveztek a határon túli magyar kortárs művészeknek, így kívánták megmutatni, mennyire gazdag a határon túl élő művészek jóvoltából a kortárs magyar művészet szerte a Kárpát-medencében.

A június 23-ig látogatható tárlatnak helyi vonatkozása is van, sepsiszentgyörgyi művészek  – lapunk munkatársa, Albert Levente mellett Vargha Mihály szobrászművész, Éltes Barna szobrászművész és Ütő Gusztáv festőművész – alko­tásai is megtekinthetők a Lábas Házban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-05-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Ifjú művészek tárlata Kézdivásárhelyen

Közeleg az idei tanévzáró, így a Nagy Mózes Főgimnázium rajz tagozatos diákjainak tárlata is megnyílt az Incze László Céhtörténeti Múzeumban: mintegy száz festményre, grafikára és szobrászati jellegű műalkotásra lehet rácsodálkozni.
2024-05-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Legyen ünnep a választás

Kampány van, választások lesznek – milyen gyakran hangzik el e két mondat napjainkban! És hányszor fogjuk még ezeket a kijelentéseket vagy ezek variációit hallani, látni, olvasni a következő hetekben!