JégkorongSepsiszentgyörgy világbajnokságot rendez

2024. május 24., péntek, Sport

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el Sepsiszentgyörgy és Székelyföld, ugyanis 2025. április 27. és május 3. között a multifunkcionális Sepsi Aréna ad otthont a divízió 1/A jelű jégkorong-világbajnokságnak. A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) pénteken döntött a rendezési jog odaítéléséről. Jövő tavasszal a székelyföldi játékosokra épülő romániai válogatott mellett Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Japán és Ukrajna küzd az elit mezőnybe jutásért.

  • Kernászt Huba, Miklós Ervin és Antal Árpád. Fotók: Kristó-Gothárd Hunor
    Kernászt Huba, Miklós Ervin és Antal Árpád. Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az elmúlt napokban sokan nem hitték, lehet esély arra, hogy Sepsiszentgyörgy jégkorong-világbajnokságnak adjon otthont. „Nagyon fontosnak tartom azt, ne legyünk kishitűek, merjünk nagyokat álmodni és tervezni, mert képesek vagyunk ezeket megvalósítani. Azt hiszem, hogy a városunk a rendezvény által felkerülhet a világtérképre, ugyanakkor közösségünk életében a sport rendkívül fontos, ám ezúttal már turizmusról is beszélhetünk, hiszen az esemény által Sepsiszentgyörgy szintet léphet. Ha minden jól megy, hamarosan a jégcsarnokot, illetve nemsokára a sportegyetemet is építeni kezdjük, így a városnak ezen része olyan lesz, amilyet évekkel ezelőtt elképzeltünk. A Román Jégkorongszövetség elnöke, Nagy Attila, valamint Miklós Ervin és Kernászt Huba sokat tettek azért, hogy ezt a világbajnokságot megszervezhessük” – nyilatkozta a városvezető.

 

 

Miklós Ervin, a Háromszéki Ágyúsok jégkorongklub elnöke szerint a világbajnokság rendezési jogának megszerzése Háromszéknek, Székelyföldnek és Romániának egyaránt sportdiplomáciai siker. Kiemelte, régóta dolgoznak a városban és a régióban azért, hogy a sportág fejlődjön. Hozzátette, magasra tették a lécet, a rendezés költségvetése 500 ezer és 1 millió euró közöttre tehető, ám bíznak abban, hogy majd a mérkőzéseket telt ház előtt játsszák. „A világbajnokság egy lépcsőfok lesz a háromszéki jégkorong történetében. Fontos számunkra, hogy magunk igazítsuk a sorsunkat. Több mint két éve azon vagyunk, hogy a Román Jégkorongszövetséget azok vezessék, akik dolgozni akarnak, ezt pedig sikerült az utóbbi egy évben kiviteleznünk. Ahogy átvettük a vezetést, rövid idő alatt bizonyítottuk, hogy munkával sokat elérhetünk. Nemrég Bolzanóban a világbajnokságon a romániai válogatott olyan eredményt ért el, ami már számunkra is hihetetlen” – mondta a klubvezető, aki ígéri, mindent megtesznek azért, hogy sikeres legyen a rendezény.

 

 

Kernászt Huba, a Királypingvinek Jégkorong Klub elnöke kiemelte, a világbajnokság rendkívüli esemény lesz, amely fontos a székelyföldi és a romániai utánpótlás-nevelés szempontjából, hiszen erre majd lehet építeni. Bíznak benne, hogy ez által még több gyerek választja a jégkorongot, ugyanis olyan csapatok érkeznek Sepsiszentgyörgyre, akik világviszonylatban komoly szintet képviselnek, minőségi játékot mutatnak. Bodor Loránd, a Sepsi ReKreatív vezérigazgatója elmondta, ettől a pillanattól kezdve mindannyian azért dolgoznak, hogy eredményes legyen az esemény. Elmondta, kihívást jelent számukra tető alá hozni ezt a rendezvényt, de azon lesznek, hogy a lehető legjobb minőségű jéggel szolgáljanak a résztvevő együtteseknek. Közölték, ha minden jól megy, jövő év elején elkezdhetik a jégpálya kialakítását, illetve a világbajnokság előtt kipróbálják a felületet, talán közkorcsolyázásra is lehetőség lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 341
szavazógép
2024-05-24: Közélet - Hecser László:

A választók döntik el, ki kell a tanácsba (Baróti MPE)

A Petőfi Sándor utca sarkán tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Magyar Polgári Erő baróti listavezetői. Bírálták Benedek-Huszár János polgármesternek a pártjukat ért szavait, nemet mondtak az iskola-összevonásra és számonkérték a Petőfi utca elhanyagoltságát.
2024-05-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban zajlik a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET).