Mi, hol, mikor?

2024. május 27., hétfő, Mi, hol, mikor?

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Május 28–31. között Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban és a Háromszék Táncstúdióban zajlik a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója (EHTET).

A keddi program: 16.30 órakor a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában nyitják meg Toró Attila Részletek varázsa… című fotókiállítását. A főtéren 17 órától flashmob a hat erdélyi hivatásos táncegyüttes részvételével, 18.30 órától a Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című előadása, rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté (Háromszék Táncstúdió). Szerdán 11 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című előadása látható a Tamási Áron Színházban,  rendező-koreográfus: Diószegi László. 19 órától szintén a színház nagytermében lép fel az Udvarhely Néptáncműhely Ritka magyar című, Kallós Zoltán emlékére összeállított előadásával, rendező-koreográfus: Tőkés Csaba Zsolt. Részletes program, jegyinformációk, kulisszatitkok az ehtet.hte.ro honlapon. Jegyek kaphatóak a központi jegyirodában.

Konferencia és könyvbemutató Sepsikilyénben
A Teleki László Alapítvány május 28-án, kedden könyvbemutatóval egybekötött konferenciát rendez a sepsikilyéni unitárius templomban. A Rómer Flóris Terv Eredményei Háromszéken című konferencia programja: 16.30-tól köszöntő – Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; 16.40-től „A szív felajánlása” falkép a kilyéni unitárius templomban – Jánó Mihály művészettörténész; 17 órától A sepsikilyéni és kökösi unitárius templom falképeinek restaurálása – Szakács Tamás restaurátor; 17.20-tól Háromszéki festett asztalosmunkák helyreállításáról – Mihály Ferenc restaurátor; 17.40-től Dendrokronológiai kutatások erdélyi műemlék templomokban – Tóth Boglárka régész; 18 órától Eredmények és tervek – a Teleki László Alapítvány erdélyi műemlék-felújításai – Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. Az elő­adásokat követően, 18.30-tól bemutatják Tóth Boglárka és Fehér János Sepsiszék templomainak történeti fa- és tetőszerkezetei, valamint Mihály Ferenc és Szász Erzsébet Míves famunkák Erdélyben című kötetét. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Nagy Péter, az Exit Kiadó igazgatója. A köteteket méltatja, bemutatja Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, Fehér János művészettörténész, Mihály Ferenc farestaurátor.

Színház
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház május 29-én 19 órától a TAM-teremben Doru Vatavului: Sakura Sandwich című darabját játssza Irisz Kovács rendezésében.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Patrick Hamilton Gázláng című színműve nyomán készült Derengés című pszichothrillert május 28-án, kedden és május 29-én, szerdán 19 órától játssza a nagytermi stúdióban. Jegyár: 30 lej. Jegyek válthatók a Vigadó jegypénztárában hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 10 és 16, pénteken 10 és 14 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Információk a 0730 600 279-es telefon­számon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16.15-től Garfield (románul beszélő), 16.30-tól Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk (magyar animációs film), 18 órától Most vagy soha! (magyar történelmi akciókalandfilm), 18.15-től Szunnyadó vérebek (román feliratos), 20.30-tól A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 20.30-tól Hogyan szexeljünk (román feliratos). Szerdán 16.15-től La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő) és 16.30-tól románul beszélő, 18 órától Képzeletbeli barátok (magyarul beszélő), 18.15-től A kaszkadőr (magyarul beszélő), 20 órától A majmok bolygója: A birodalom (magyarul beszélő), 20.30-tól Kinyírni a világot (román feliratos). Csütörtökön 16 órától Gar­field (románul beszélő), 16.30-tól Lassie – Állati mentőakció (magyarul beszélő), 18 órától A kaszkadőr (román feliratos), 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar filmdráma), 20 órától Furiosa: Történet a Mad Maxből (román feliratos), 20.30-tól Szunnyadó vér­ebek (magyarul beszélő).

Könyvbemutató
SZŐCS GÉZA Éveink hangja című antológiakötetét május 28-án, kedden 17 órakor mutatják be Kézdivásárhelyen a Borudvarban (Pince). Köszöntőt mond az esemény házigazdája, Hegedűs Ferenc, a kiadványt méltatja Tóth László közíró, majd a szerző ismerteti a kötetet. Ugyanakkor levetítik a Szőcs Gézáról készült filmet is. Közreműködik ifj. Szőcs Géza (Budakalász), az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze.

Hitvilág
IDŐSEKET TÁMOGATÓ CSOPORT. Folytatja Kézdivásárhelyen időseknek szóló támogató csoportját a Gyulafehérvári Caritas, melynek fő célja az egészséges és aktív életmód előmozdítása. A következő találkozót május 28-án, kedden 14.30 órától tartják a Caritas székhelyén (41-es udvartér 8. szám). A Móka és kacagás címmel meghirdetett eseményen játékos, interaktív foglalkozásra hívják az érdeklődőket. A részvétel díjtalan. További információkért hívják a 0751 968 152-es telefonszámot (Bódi Rozália szociálpedagógus).

Gombaismereti kiselőadások
Május 28-án, kedden 18.30 órától Farkas János és Zsigmond Győző tart vetített képes előadást Július gombái Sepsiszentgyörgyön és vidékén címmel a Székely Nemzeti Múzeumban a Gombaismereti kiselőadások sorozat keretében. Ez­után képes összefoglaló következik a 25 éves László Kálmán Gombászegyesület eddigi rendezvényeiről, s végül egy kis meglepetés is lesz.

Röviden
TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Nagypatakon, kedden és szerdán Zágonban. Honlap: tega.ro/hu.
VÍZELZÁRÁS. Javítás miatt ma 8–18 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcában a Tavasz és Fenyves utca közötti szakaszon, a Fülemüle utcában a Hóvirág és Rózsa utca közötti szakaszon, a Fülemüle és Nap utca kereszteződésében lévő magánházaknál, illetve 8–13 óráig a Vadász, Akácos, Hóvirág, Világlátó, Varga Nándor, Ibolya, Cserey Jánosné, Lósy-Schimdt Ede, Mikszáth Kálmán, Szabédi László, Diószeghy László, Ion Luca Caragiale és Millennium utcában. Május 28-án, kedden 8–18 óráig a Márton Áron (volt Munkás) utcában és a Gyár utcában szünetel az ivóvíz-szolgáltatás.
HOSSZABBÍTOTT PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum hosszabbított nyitvatartással várja látogatóit június 4-étől. Látogatási idő: keddtől vasárnapig naponta 9–17 óráig.
VII. BARCASÁGI GYERMEKFESZTIVÁL. A május 26–31. között zajló Barcasági Gyermekfesztivál hetedik kiadásán koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, kézműves-foglalkozásokkal, rendhagyó irodalom­órával és sok más érdekes programmal várják az érdeklődőket. Részletes program a rendezvény Face­book-oldalán: Gyermekfesztivál Brassó.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszent­györgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. szol­gálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 342
szavazógép
2024-05-24: Sport - Miska Brigitta:

Sepsiszentgyörgy világbajnokságot rendez (Jégkorong)

Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhet el Sepsiszentgyörgy és Székelyföld, ugyanis 2025. április 27. és május 3. között a multifunkcionális Sepsi Aréna ad otthont a divízió 1/A jelű jégkorong-világbajnokságnak. A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) pénteken döntött a rendezési jog odaítéléséről. Jövő tavasszal a székelyföldi játékosokra épülő romániai válogatott mellett Nagy-Britannia, Lengyelország, Olaszország, Japán és Ukrajna küzd az elit mezőnybe jutásért.
2024-05-27: Sport - :

Középpályást és hátvédet igazolt a Sepsi OSK (Labdarúgás)

A sepsiszentgyörgyi csapat az elmúlt napokban két játékos leigazolását hozta nyilvánosságra. Csatlakozik a háromszéki együtteshez a 24 éves szerb támadó középpályás, Mihajlo Nešković és a 30 éves, szerb-horvát kettős állampolgársággal rendelkező balhátvéd, Stefan Hajdin. Előbbi három, utóbbi két évre kötelezte el magát a piros-fehér mezes alakulattal. A székelyföldi klub azt is bejelentette, hogy Denis Kavan erőnléti edző távozik, míg Cornel Cernea kapusedző szerződést hosszabbított, így a következő két idényben is a Sepsi OSK alkalmazásában marad.