Elballagtak a Gábor Áron Szakképző Líceum végzősei

2024. május 27., hétfő, Közélet

Háromszéken a végzős diákok számára elsőként a Gábor Áron Szakképző Líceumban szólalt meg idén a ballagási csengőszó: hat osztály 107 diákja hagyja el az iskola padjait.

  • Fotó: GÁMOK
    Fotó: GÁMOK

Az eseményen jelen volt Karda Ádám tanfelügyelő, Kovács Péter, a Boldog Özséb római katolikus plébánia plébánosa, az önkormányzatot Kiss Levente Csaba tanácsos, a Rotary Klubot pedig Bar­tha Vilmos képviselte, a diákokkal ünnepelt dr. Dimény Attila, az Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója is. A ballagás a számítástechnikus, az erdészeti és erdőkitermelési technikus szak, a szakács – szállodai dolgozó szak, az elektronikai műszerész szak, a szerszámgéplakatos, a posztliceális készruhaipari tervezői technikus szak felvonulásával kezdődött. Az osztályfőnökök gondolatai után Finna István igazgató szólt a jelenlévőkhöz. „A Gábor Áron Szakképző Líceumban arra törekedtünk, hogy olyan szilárd alapokat adjunk nektek, amelyekre bátran építhetitek jövőtöket. (...) A malteroskanalat kezetekbe adtuk, az összegyűjtött köveket jól használjátok fel és építkezzetek belőle: ki utat, ki falat, ki családot, ki házat, ki hazát” – mondotta a tanintézmény igazgatója.

Köszöntőt mondott Karda Ádám tanfelügyelő, majd Kiss Levente Csaba tanácsos tolmácsolta Bokor Tibor polgármester ballagási üzenetét. „Útjára engedünk újabb fiatalokat, akiket eddig a családi fészek és az alma mater nevelt. Bár teljesen nem, képletesen elengedjük ezen diákok kezét, abban bízva, hogy minden, amivel felvérteztük őket, bőséges útravalóval szolgál. Abban bízunk, hogy további útjukon az általunk beléjük táplált hagyományok, a közös ünneplések üzenetei, az identitástudat fontossága és a nemzeti érzés jó társuk lesz” – hangzott el.

Búcsúztató beszédet mondott még Madarász Éva aligazgatónő, az iskola diákjai zenés-verses műsort adtak elő, a végzős osztályok részéről Karácsony Janka köszönt el az alma matertől. A XI. osztályos diákok nevében búcsúbeszédet mondott Tóth Róbert, majd a díjazás következett. Az évfolyamelsőknek járó díjat Petrikó Andrea XII. B osztályos tanuló kapta, akárcsak az Evita Alternatív Tanulmányi Egyesület különdíját. A Rotary Klub különdíjában Voloncs Botond részesült, a Felső-háromszéki Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége részéről Magyar Nyelv és Irodalom Díjat vehetett át Biszak István. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság díját Opra Roland Tamásnak, valamint Vlad Norbertnek ítélték oda, Petrikó Andreának a Gábor Áron Szakképző Líceum diákszövetsége elnökeként kifejtett tevékenységéért Csáki Ernő tanár könyvjutalmat nyújtott át.

A Gábor Áron Szakképző Líceum tanári közösségének Radnóti Miklós-díját Madarász Éva nyújtotta át megosztva Jánó Csongornak, Karácsony Jankának, Lukács Erzsébetnek, Bartók Tihamérnak és Dénes Botondnak. A Csoma Napok alkalmával szervezett honismereti emléktúra résztvevőit Dimény Attila emléklappal jutalmazta, a rendezvény végén Kovács Péter plébános adta áldását a jelenlévőkre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 341
szavazógép
2024-05-27: Közélet - :

Lapok közé zárt sanctuariumok (Bemutatták a Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvet)

Rengeteg érdeklődő jelenlétében május 25-én, szombaton mutatták be a lapunk munkatársai, Bartos Lóránt és Iochom István által közösen összeállított, Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvet a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyi műemlék templomban. A kötet a környék katolikus templomait gyűjti össze egy gyönyörű album formájában, amely a kézdivásárhelyi Pro Press Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában jelent meg.
2024-05-27: Kultúra - Mózes László:

Nádas Péter hivatásáról, a szépírásról

Ki kell küzdenem magamnak egy egyéni metódust, egy egyéni megoldást arra, hogy sokféle sorsot, egyént, lelket és vallást, érzelmi, indulati adottságokat miként vezetek össze – mondotta regényírói módszeréről Nádas Péter Kossuth-díjas író. A SepsiBook díszmeghívottját Tompa Andrea író kérdezte csütörtökön délután – a beszélgetés címe azonos a szerző egyik legutóbbi kötetének címével: Szépírás mint hivatás –, majd az író Rémtörténetek című regényéből olvasott fel, végül köteteit dedikálta. A magyarországi Gombos­szegen élő 82 esztendős írót az irodalmi Nobel-díj várományosaként tekintik.