Megnyitották a vendégforgalmi idényt KovásznánNéptáncfesztivál, ­kiállítások, hőlégballonozás

2024. május 27., hétfő, Közélet

A hétvégén Kovásznán megrendezett turisztikai szezonnyitó és néptáncfesztivál sokakat vonzott a Városi Művelődési Ház udvarára, ahol a felújított színpadon színes programok szórakoztatták a helybelieket és a városban tartózkodó fürdővendégeket, turistákat egyaránt.

  • Sokan voltak kíváncsiak a hőlégballonozásra. Fotó: Your Creative Side / Raymond Gheorghiță
    Sokan voltak kíváncsiak a hőlégballonozásra. Fotó: Your Creative Side / Raymond Gheorghiță

A kétnapos rendezvény szombaton reggel a Városi Művelődési Ház előtti parkban, a Kőrösi Csoma Sándor-szobor környékén hagyományos termékvásárral kezdődött, amelyen a helyi termelők ízletes sajtokat, mézet, kézműves szörpöket, befőtteket, gyógyteafüveket és más finomságokat kínáltak az arra járóknak.

Különös látványt nyújtott a néptáncegyüttesek felvonulása a Tanulók Klubjától a Városi Művelődési Házhoz, amelynek felújított színpadán sor került az immár hagyományos Kovásznai Források Néptáncfesztiválra. A műsor az uzoni Atlantisz Fúvószenekar koncertjével kezdődött, majd egymást követték a különböző magyar és román gyermek- és ifjúsági csoportok néptáncelőadásai. Ezután mazsorettek és modern táncosok, a Boldog Apor Péter Gyermekotthon Sicton együttese és a sepsiszentgyörgyi Day by Day zenekar szórakoztatta a közönséget. Közben a Pokolsár Egyesület tagjai Bereczky Árpád elnökkel az élen méretes bográcsban finom tokányt főztek, amelyből minden színpadon szereplőt megkínáltak a fellépések után.

A művelődési házban tárlatvezető kíséretével Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész munkáit és a Csoma Nemzetközi Képzőművészeti Tárlatot tekinthették meg az érdeklődők. Emellett a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola diákrajzpályázatának kiállítása is megtekinthető volt. A Turisztikai Információs Iroda standjánál kovásznai borvizeket lehetett kóstolni és helyi turisztikai látványosságokról, jellegzetességekről, szállásokról tájékozódni, a városi könyvtár standjánál a Kovászna, a mofetták és az 1000 borvízforrás városa című kiállításon a fürdővárosról megjelent könyveket, kiadványokat lapozhatták az érdeklődők.

Az X Balloon Transylvania jóvoltából a Lőrincz Zsigmond Sípálya közelében ki lehetett próbálni a hőlégballonozást. Az eseményre sokan voltak kíváncsian, hiszen Kovásznán eddig ilyen légi eszközt testközelből nem láttak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 342
szavazógép
2024-05-27: Közélet - Iochom István:

Napirenden a kockaköves utcák (Magyar Polgári Erő)

Péntek délelőtt Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobor előtt tartott sajtótájékoztatót Lukács László, a Magyar Polgári Erő (MPE) polgármesterjelöltje és két tanácstagjelöltje, Filep Béla és Váncsa Levente Jenő. Az alig pár perces eseményen Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az MPE országos ügyvivő elnöke is jelen volt, aki elmondta: az MPE jelöltjei programjuk egy részét ismertetik, ugyanis az a tervük, hogy a sajtó felé is folyamatosan legyen kommunikációjuk.
2024-05-27: Közélet - Fekete Réka:

Táncos Sepsiszentgyörgy (Hivatásos néptáncegyüttesek találkozója)

Négy napig Sepsiszentgyörgyre költözik Erdély mind a hat hivatásos néptáncegyüttese, neves táncművészek, rendezők, koreográfusok, tánckritikusok érkeznek a városba, keddtől péntekig a néptáncé a főszerep. A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának (EHTET) házigazdája a Háromszék Táncegyüttes.