Hivatásos néptáncegyüttesek találkozójaTáncos Sepsiszentgyörgy

2024. május 27., hétfő, Közélet

Négy napig Sepsiszentgyörgyre költözik Erdély mind a hat hivatásos néptáncegyüttese, neves táncművészek, rendezők, koreográfusok, tánckritikusok érkeznek a városba, keddtől péntekig a néptáncé a főszerep. A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának (EHTET) házigazdája a Háromszék Táncegyüttes.

  • Háromszék Táncegyüttes: Hazától hazáig. Kátai Jocó felvétele
    Háromszék Táncegyüttes: Hazától hazáig. Kátai Jocó felvétele

Az első alkalommal 2000-ben megszervezett rendezvényt az az igény szülte, hogy a társulatok tagjai és vezetői jobban megismerjék egymás munkáját, véleményezzék azt, és beszéljenek a szakma aktuális helyzetéről. Az együttesek korábban is követték, segítették egymás tevékenységét, de csak a jelenlegihez hasonló találkozók kínálnak alkalmat arra, hogy egy időben, egy helyen legyenek együtt – fogalmaz Virág Endre, a Háromszék Táncegyüttes (HTE) igazgatója. Az EHTET vándorfesztivál-jellegű, évente más-más együttes a házigazda, s míg korábban a szakmai zsűri rangsorolta a bemutatott produkciókat, az utóbbi években az értékelésnek nincs ilyen jellege.

Az idei seregszemle különlegessége, hogy az erdélyi és magyarországi koreográfusok legifjabb nemzedéke mutatkozik be, közülük egyesek első, teljes estés előadásukkal jelentkeznek, a pénteki gálán pedig a társulatok a Kárpát-medence majd minden tájegysége táncából hoznak ízelítőt. Kedden délután Toró Attila Részletek varázsa című kiállításával nyitják a négynapos rendezvényt a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában, 17 órától a főtéren villámcsődület mezőségi táncokkal, este a Háromszék Táncegyüttes mutatja be a Hazától hazáig című folklórműsorát, amelyben az elismerten nagy erőpróbát igénylő alföldi táncok újdonságként jelennek meg hazai együttes műsorában. Szerdán délelőtt a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Katica, az örökké síró királykisasszony című gyermekelő­adását láthatja a közönség, este az Udvarhely Néptáncműhely lép színpadra a Tőkés Zsolt, a Háromszék Táncegyüttes korábbi tagja rendezésében a Kallós Zoltán emlékére összeállított Ritka magyar című folklórműsorral. Csütörtökön is két előadást láthatunk: délelőtt a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című műsorát, este a Maros Művészegyüttes Márványföldből gyöngyvirágok – Kalotaszeg öröksége című folklórelőadását. Pénteken dél­előtt a korábbi találkozókon meghívottként fellépő, egy éve hivatásossá vált Bekecs Táncszínház mutatkozik be a Petőfi Sándor hőskölteménye alapján összeállított, A helység kalapácsa című néptánckomédiával, este a hat együttes fellépésével gálaműsor és táncház zárja a találkozót.

Az előadások mellett szakmai kiértékelőket tartanak a bemutatott produkciókról, lesz táncházas kvízvetélkedő, előadás hangzik el néptánc és kortárs színház témával, szó lesz sporttáplálkozásról és a néptáncos életmódról, hangsúlyt kapnak az egyetemes koreográfiai ismeretek nemzetközi és magyar koreográfiai példákon keresztül. (A találkozó részletes programja elérhető az ehtet.hte.ro honlapon.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 340
szavazógép
2024-05-27: Közélet - Bodor János:

Néptáncfesztivál, ­kiállítások, hőlégballonozás (Megnyitották a vendégforgalmi idényt Kovásznán)

A hétvégén Kovásznán megrendezett turisztikai szezonnyitó és néptáncfesztivál sokakat vonzott a Városi Művelődési Ház udvarára, ahol a felújított színpadon színes programok szórakoztatták a helybelieket és a városban tartózkodó fürdővendégeket, turistákat egyaránt.
2024-05-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Befogják a kóbor kutyákat

Sepsiszentgyörgy minden negyedét végigjárva gyűjtik össze a városban kószáló kóbor ebeket a szépmezői kutyamenhely munkatársai, az akció az Állomás negyedből indul ma – számolt be a telephelyet működtető Tega Rt.