Nagy marhának adsz enni, Király!

2024. május 28., kedd, Kultúra

A fenti mondatot maga Király László idézte fel, amikor a Sepsibook Könyvvásár és Kortárs Irodalmi Fesztivál másodnapján Lövétei Lázár Lászlóval ismertették A legkönnyebb igazat mondani című beszélgetőkönyvüket.

  • Király László és Lövétei Lázár László. Fotó: Albert Levente
    Király László és Lövétei Lázár László. Fotó: Albert Levente

A hatásvadász címmé avanzsált kijelentést azért helyeztük előtérbe, hogy szemléltessük, mit veszített az, aki nem vett részt a beszélgetésen: nagyon személyes, őszinte vallomás hangzott el sóváradi gyerekkorról, szavak által vázolt korrajz vetítődött a hallgatók retinája elé a második világégést követő évekről, és moziszerű élményt adott a hatvanas évekbeli egyetemi hallgatói évek felidézése is. Na, és azt sem volt semmi megtapasztalni, milyen az, ha egy babérkoszorús költő versét maga olvassa fel s teszi oda a hangsúlyokat, ahova megszületésük pillanatában szánta.

A koronavírus-járvány idején, 2021 tavaszán született meg az ötlet, hogy készüljön hosszú, verseit „kontextusba helyező” beszélgetés a költővel – vallott a könyv születéséről Lövétei Lázár László. A gondolat 2022. július 7-én érett be, s született meg a kendőzetlen vallomást tartalmazó kötet.

A SepsiBook programjának időkerete nem engedett teret hosszú beszélgetésre, ezért Lövétei Lázár László a kezdet kezdetét idéztette fel: miért, kiknek a hatására végzett orosz szakot. Az első kommunista tanügyi törvény megszületése után a nagyenyedi Bethlen-kollégiumot végző, kántor-tanítóként dolgozó édesapját Sóváradról, „hogy az új szellemet, amely arra volt hivatott, hogy megváltoztassa a világot”, ne fertőzze, elhelyezték. Nyolc év múlva kerülhetett vissza szülőföldjére, azzal a feltétellel, ha oroszt fog tanítani. Ő viszont sosem tanult oroszul, a betűket sem ismerte. Fia viszont már negyedikes korától tanult, s igen érdeklődött is iránta – a cirill ábécé formái elütöttek mindattól, amit látott és tapasztalt addig –, így hát tőle tanulta meg, amit az 5–7. osztályosoknak tudniuk kell. Mindezt egy nyár alatt, de kitűnő szorgalommal a kerti vén diófa árnyékában!

Az igencsak fiatal Király László továbbra is jól tanult, ám az érettségihez közeledve sem tudta még, hol szeretné folytatni tanulmányait. Végül orosztanára, Klózer Attila a címben idézett félmondata, illetve annak kiegészítése – akkor igaz az, ha nem orosz szakon folytatja – döntötte el sorsát.

A korrajz vonalai tovább vastagodtak, amikor Király László azt idézte fel, miként kellett megokolniuk az elsőéves egyetemistáknak, hogy az orosz szakot választották – mert a világ egyik legfontosabb nyelve, százmilliók beszélik, és Lenin elvtárs nyelve is –, ám ő a sablonválasz helyett az orosz irodalom valós értékeit hangoztatta. Ez a válasz biztosította számára, hogy Paszternák Klára tanárnő kedvencévé lépett elő, és az egyetem cigarettafüstös folyosóján disznó vicceket hallgathatott tőle oroszul. Hogy a nagyváradi zsidó családba született, a vészkorszakban zárdába befogadott, majd Kazahsztánba menekített kiváló tanárnővel milyen emlékezetes története van még Kossuth-díjas költőnknek, megtudhatja, aki kezébe veszi a sóváradi beszélgetést tartalmazó kötetet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-05-28: Kultúra - Váry O. Péter:

Könyv mint szerelemgyerek

Költő és grafikus szerencsés találkozása akár ihlető is tud lenni: ez történt Nagy­álmos Ildikó és Karda Zenkő esetében is, akik addig-addig nógatták egymást, míg bő évtized után a költő ismét felnőtteknek szóló kötettel jelentkezett, a grafikus pedig hozzá illő illusztrációkkal gazdagította tartalmát. És nem mellékesen Orbán Ferenc személyében a dalszerző-énekes is hozzátette a magáét – ő mindenkihez szólóan.
2024-05-28: Kultúra - Váry O. Péter:

Késztetések és kihívások

Utolsó mohikánnak nevezte Borcsa Jánost a gyűjteményes kötete harmadik részének SepsiBookon történt bemutatóján Zsidó Ferenc író: utolsó mohikán, aki már ötven éve jelen van az irodalmi életben, és még mindig nem fáradt meg, még mindig élénken figyel az őt körülvevő világ történéseire. Hogy mennyire nem fáradt meg a hetvenedik életévét betöltött Borcsa János, azt a beszélgetés során ő maga bizonyította.