A háromszéki vállalkozók és az EU

2024. május 29., szerda, Közélet

Hétfőn délután a kézdivásárhelyi inkubátorházban vállalkozókkal és más érdeklődőkkel találkozott Bokor Tibor polgármester és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A találkozó központi témáját az Európai Unió (EU) nyújtotta lehetőségek képezték, ugyanakkor szó esett azokról a jelenségekről is, amelyeken változtatni szükséges.

  • Bokor Tibor polgármester és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kézdivásárhelyen. Fotó: Bartos Lóránt
    Bokor Tibor polgármester és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kézdivásárhelyen. Fotó: Bartos Lóránt

Elöljáróban Bokor Tibor polgármester elmondta: nagyon fontos az EU, hiszen amióta ő a város vezetője, a céhes város 12 millió euró uniós forrást költött el, és ami kivitelezés vagy leszerződés alatt áll, az is tízmillió eurót tesz ki. Uniós pénzekből újult meg szinte az összes oktatási intézmény, sok pénzt áldoztak az egészségügyre, szinte teljesen sikerült orvosolni az ivóvízhálózaton a gondokat. „Ezen összegek hiányában nem lennénk ott, ahol tartunk. Ami a gazdasági életet illeti: közvetlen módon az önkormányzat nem tud egy vállalkozásnak sem pénzt adni, aki ezt mondja, az hazudik. De építettünk két ipari parkot, ahol a betelepült vállalkozások helyiadó-mentesek, építettünk egy inkubátorházat, a második pár héten belül elkészül, ahová IT-s vállalkozások költözhetnek be” – mondotta. Arra is kitért, hogy a mezőgazdasági vállalkozások szintén jelentős uniós támogatásban részesültek 2007 és 2023 között: több mint harmincmillió euróból fejleszthetnek. Kézdiszékre ebben az időszakban 185 millió euró folyt be ilyen vonatkozásban – összegezett Bokor Tibor. Arról is beszélt, hogy mivel elégedetlen: nem ért egyet a bevándorláspolitikával, a kisebbségpolitikával, a háború pár­tolásával és általában a brüsszeli vezetési stílussal.

Winkler Gyula elmondta: szerinte is sok a tennivaló, ami az unió politikáját illeti, de tény, hogy az EU-tól kapott pénzekből fejlődött az ország, Románia befizetett 30 milliárd eurót, de 92 milliárdot kapott. Azt is elmondta: Romániában sem könnyű, hogy az RMDSZ a román pártokkal szemben érvényesítse az akaratát, de nekik Vincze Loránttal ketten kell az erdélyi magyarság érdekeit érvényesíteniük 705 más képviselővel szemben, ami nem egyszerű feladat. Hozzátette: az elmúlt öt évben nem nevezhető sikertörténetnek az EU parlamentjének a tevékenysége, szerinte olyan pártok voltak többségben, amelyek számos rossz döntést hoztak, ezek egyikeként a túlzott klímapolitikát említette, ami gazdaságilag leépítette az uniót. A másik az elbaltázott agrárpolitika, túl sok szigorítást varrtak a mezőgazdálkodók nyakába – mondotta.

A képviselő hosszasan beszélt arról, hogy az EU gazdasági gerincét képező kis- és középvállalkozások miként tudnak profitálni a tömörülésből, kitérve a kockázatokra is. Vállalkozásalapításra is adott ötletet: a közeljövőben nyereségessé váló új üzleti ágazat létrejötte borítékolható, mivel olyan törvény van készülőben, mely megkönnyíti a garanciában lévő eszközök és tárgyak javítását, így elszaporodhatnak a kisebb javítóműhelyek. Ide tartozik, hogy hamarosan arra kötelezik a gyártókat, hogy olyan használati tárgyakat készítsenek, amelyek javíthatóak.

Politikai vonalon hangsúlyozta, nem mindegy, hogyan voksolunk június 9-én: ők a változást támogatják az EU-ban, s reméli, hogy azok az erők kerülnek túlsúlyba, amelyek véget vetnek a mostani politikai irányvonalnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 312
szavazógép
2024-05-29: Közélet - :

Tovább épül és szépül Kovászna

Kovászna város polgármestere, Gyerő József 1973-ban született, nős, két gyermek édesapja, végzettsége jogász, tanulmányait a Bukaresti Egyetem Jogi Karán 1997-ben fejezte be. A 2016. június 5-i helyhatósági választásokig a Kovászna Megyei Ügyvédi Kamara tagja volt. Miután Kovászna többségi lakossága abban az évben polgármesterré választotta, lemondott gyakorló ügyvédi karrierjéről, azóta a fürdővárost irányítja, a június 9-i helyhatósági választásokon az RMDSZ színeiben harmadik mandátumáért méretkezik meg.
2024-05-29: Közélet - Fekete Réka:

Pörögtek a szoknyák Sepsiszentgyörgy főterén (Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozója)

Sepsiszentgyörgy főterén tegnap délután mezőségi táncokkal köszöntötte a város lakosságát a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának minden résztvevője. Azt megelőzően a Háromszék Táncstúdióban megnyílt Toró Attila fotográfus egyéni kiállítása, amely a néptánc világába vezeti be a szemlélőt.