Tovább épül és szépül Kovászna

2024. május 29., szerda, Közélet

Kovászna város polgármestere, Gyerő József 1973-ban született, nős, két gyermek édesapja, végzettsége jogász, tanulmányait a Bukaresti Egyetem Jogi Karán 1997-ben fejezte be. A 2016. június 5-i helyhatósági választásokig a Kovászna Megyei Ügyvédi Kamara tagja volt. Miután Kovászna többségi lakossága abban az évben polgármesterré választotta, lemondott gyakorló ügyvédi karrierjéről, azóta a fürdővárost irányítja, a június 9-i helyhatósági választásokon az RMDSZ színeiben harmadik mandátumáért méretkezik meg.

  • Fotó: Kocsis B. János
    Fotó: Kocsis B. János

Polgármesterként Gyerő József Facebook-bejegyzéseiben, a város lakói által feltett kérdésekre megfogalmazott válaszaiban, sajtócikkekben vagy éppen közvetlen módon, személyes találkozások alkalmával igyekezett az évek során napirenden tájékoztatni a város polgárait a hivatal és helyi tanács tevékenységéről, terveiről.

„Akárcsak első mandátumunkban is, a 2016-ban felvázolt jövőképet követve, az utóbbi négy évben is elkötelezetten dolgoztunk, végeztük feladatainkat, terveztünk, műszaki tanulmányokat készítettünk, pályáztunk, javítani, újítani igyekeztünk városunk infrastruktúráját, de fel­adatunknak tekintettük a »település lelkét« tápláló, közösségszervező, közösségépítő, kultúrát, hagyományt ápoló és őrző munka elvégzését is. Együtt, csapatban dolgoztunk Jeszenovics Róbert Károly alpolgármesterrel, a polgármesteri hivatal és az alárendelt intézmények alkalmazottjaival, munkatársainkkal, a helyi tanács RMDSZ-es tagjaival, akikre munkámban alapvetően számítottam. Ugyanakkor örömömre – főként a fejlesztéseket illető fontos kérdésekben – a teljes helyi tanács bizalmát, támogatását is magam mellett tudhattam. Az önkormányzaton belül kialakított és fenntartott pozitív munkalégkört különösen ki szeretném emelni ez alkalommal is. Mindvégig számíthattunk a Kovászna Megyei Tanács vezetőinek, megyei tanácsosainknak, parlamenti képviseletünk, kormányzati tisztségviselőink segítőkész, bátorító hozzáállására. Kétségtelen az is, hogy nagyon sok gondot nem sikerült orvosolnunk a rendelkezésünkre álló idő, a vonatkozó törvénykezés és anyagi lehetőségek szorításában. Azok megoldása majd az új városvezetésnek jelenthet kihívást” – mondta Gyerő József.

Az elöljáró beszámolt azokról az elkezdett vagy a kivitelezés különböző szakaszaiba juttatott beruházásokról, melyeken jelenleg dolgoznak, és amelyekhez sikerült a szükséges pénzforrásokat pályázatokból, hitelből vagy saját bevételeikből hozzárendelni.

„Rengeteg munka árán ebben a mandátumban számos olyan nyertes pályázatot írtunk, amelyekre már támogatási szerződéseket is megkötöttünk, de ezek kivitelezése még nem kezdődött el. Továbbá több más benyújtott pályázatunk vár elbírálásra. De jelenleg is dolgozunk újabb pályázati iratcsomók összeállításán. Ennyi és ilyen értékű megnyert pályázatportfóliója Kovásznának soha nem volt. Az RMDSZ önkormányzati csapata kiemelt fontossággal fogja kezelni ezen beruházások folytatását, befejezését” – mondta a polgármester.

A teljesség igénye nélkül Gyerő József felsorolta azokat a beruházásokat, amelyek kivitelezése már folyamatban van, vagy a finanszírozásukhoz szükséges folyamatok előrehaladott állapotba jutottak. Ezek a következők: az Anghel Saligny-program keretében hét utca (Híd, Esthajnalcsillag, Ady Endre, Bartók Béla, Butykák, Plevna és Mihai Eminescu) aszfaltozása, a kivitelezés közbeszerzése folyamatban van. A beruházás összértéké 8 355 493,81 lej, ebből 5 890 421,03 lej állami támogatás, míg 2 465 072,78 lej önrész. További 11 utca (Kós Károly, Cserépgyár, Szövöde, Virág, Akác, Vásár, Víz, Ősz, Gazdáné Olosz Ella, Kőbánya, a Petőfi felső szakasza) aszfaltozására is belátható időn belül sor kerül, jelenleg a víz- és csatornahálózat korszerűsítését végzik, majd azt befejezve megköthetik a támogatási szerződést a Fejlesztési Minisztériummal az aszfaltozási munkálatok finanszírozására. A támogatás értéke 10 550 501,10 lej, az önrész 1 314 827,78 lej. Csomakőrös három utcájának – Debreczi Sándor, Kőrösi Csoma Sándor, Gyümölcsös – aszfaltozására is sor kerül, itt hamarosan befejezik a szennyvízcsatorna kiépítését, majd megköthetik az úttest korszerűsítésére vonatkozó finanszírozási szerződést, amelynek értéke 5 405 779,13 lej, ebből az önrész 431 096,54 lej. A Kovásznát Székelytamásfalvával összekötő 13-as számú községi út (DC 13) városhoz tartozó szakasza korszerűsítésére aláírták a támogatási szerződést a Fejlesztési Minisztériummal, megrendelték a műszaki tervet is, a beruházási érték 3 883 354,04 lej, amiből 3 600 338,72 lej támogatás, 283 015,32 lej saját hozzájárulás.

A kivitelezés alatt álló munkálatok: a Lőrincz Zsigmond Sípálya mellett épülő wellnessközpont, a Puskás híd mellett fiatal családoknak épülő 16 lakrészes bérház, a Kovászna és Csomakőrös között épülő sportkomplexum és a Kovászna-patak mellett épülő óvoda.

„Futó beruházásaink és röviden felsorolt projektjeink kivitelezése eddig nem tapasztalt szakmai, szervezési és anyagi nyomást gyakorol az önkormányzatra. A polgármesteri hivatal alkalmazotti csapatának, munkatársainknak odaadó, komoly hozzáállása, illetve a helyi tanácsban a kellő időben meghozott támogató határozatok hiányában lehetetlen eredményt elérnünk. Csak a pozitív munkalégkör, a megfelelő feladatvállalási hajlandóság és szakmai felkészültség, együttműködésben és nem széthúzásban érdekelt helyi tanács szavatolhatják e projektek megvalósítását a következő négy évet felölelő mandátum végéig! A jövőben is elkötelezetten fogunk dolgozni azon, hogy Kovászna továbbra is épüljön és szépüljön, virágzó, élhető és fenntartható város legyen mindenki számára” – fogalmazott Gyerő József.

(Comandat de UDMR, Realizat de SC Editura Háromszék Kiadó SRL, cod AEP 23240001.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-05-29: Kármentő - László Zsuzsa:

Függőségeink

Nézz fel a telefonodból, csillagom, mondom magamban miközben lassítok, hogy nehogy elüssem a lányt. A lány teljes lelki nyugalommal sétál át az úton, nem a gyalogátjárón, dehogy. Nem néz se jobbra, se balra, se fel, se le. Bocsánat, lefelé néz, de csakis arra, mert abban az irányban a kezében a telefon. Jöhetne tőle akár az orosz tankhadosztály, azt sem venné észre. Se nem lát, se nem hall. Fontos pötyögtetnivalója lehet, vagy teljesen elmerült valami játékban, és képtelen abbahagyni.
2024-05-29: Közélet - Bartos Lóránt:

A háromszéki vállalkozók és az EU

Hétfőn délután a kézdivásárhelyi inkubátorházban vállalkozókkal és más érdeklődőkkel találkozott Bokor Tibor polgármester és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. A találkozó központi témáját az Európai Unió (EU) nyújtotta lehetőségek képezték, ugyanakkor szó esett azokról a jelenségekről is, amelyeken változtatni szükséges.