Mi, hol, mikor?

2024. május 31., péntek, Mi, hol, mikor?

A tánc ünnepe Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön ma véget ér az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek május 28-án kezdődött 18. találkozója (EHTET).

A mai program: 9.30-tól Ádám Julcsi: Lélekzengető koncert a Háromszék Táncstúdió­ban; 11 órától a Bekecs Táncszínház A helység kalapácsa című néptánckomédiája Petőfi Sándor műve alapján a Tamási Áron Színházban, rendező-koreográfus: Györfi Csaba; 12.30-tól szakmai kiértékelő a Háromszék Táncstúdióban; 19 órától gálaműsor a Tamási Áron Színházban; 21 órától táncház a Tamási Áron Színház előcsarnokában.
Részletes program, jegyinformációk, kulisszatitkok az ehtet.hte.ro honlapon. Jegyek a központi jegyirodában kaphatóak.

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban ma 17 órakor Petrik Béla irodalomtörténész megnyitja a Hullámzó vizeken kereszt című irodalmi-képzőművészeti kiállítást Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő verseiből és Kőnig Róbert linómetszeteiből.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 17 órától szabad elő­adásban játsszák a Csillagpalota című babaszínházi produkciót. Ajánlott életkor: 1 év felett. Érdeklődni, jegyeket foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon lehet Golicza
Bernadettnél.

Hitvilág
SZENT JÓZSEF-EGYHÁZKÖZSÉG. Ma 19 órától házaspároknak lesz program a sepsiszentgyörgyi belvárosi plébánián; vasárnap 11 órától családos szentmisére várják az érdeklődőket a Szent József-templomba, utána kötetlen beszélgetésre hívják a családokat a plébániára.
KRISZTUS KIRÁLY-EGYHÁZKÖZSÉG. A sepsiszentgyörgyi Háló közösség szervezésében ma 18.45-től Bibliakört tartanak Takó István plébános vezetésével. A Bibliakör nyitott más felekezűek számára is.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET CSINÓDON. Június 2-án, vasárnap 15 órától a csinódi ökumenikus kápolnánál a januárban súlyos szívműtéten átesett Fekete Levente nagyajtai unitárius lelkész tart hálaadó istentiszteletet. A batyus együttlétre szeretettel várják a zarándokokat.
ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK. Június 5-én 10 órára a sepsiszentgyörgyi stúdióba, 12 órára a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébániára várják a Mária Rádió önkénteseit és hallgatóit egy kötetlen együttlétre, beszélgetésre.
EUROPASSIÓ KONGRESSZUS. Nem mindennapi egyházi és szabadidős rendezvényre készülnek Csíksomlyón: a Csíksomlyói Passió-csoport lesz a 2024-es Europassió Kongresszus házigazdája június 6. és 8. között. Az eseményre 12 országból várnak látogatókat, köztük 32 Passió-csoportot. A kongresszus vándorló esemény, mindig más közösség szervezi meg. A tavalyit Csehországban tartották, ott vehette át a vándorszobrot a Csíksomlyói Passió-csoport, melynek vezetője, rendezője Svella Adél. Jézus szerepét évek óta a sepsiszentgyörgyi Salamon László játssza. További információk az esemény Face­book-oldalán.

Ignácz Rózsa Irodalmi Verseny
Az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület, a Kovásznai Városi Művelődési Ház és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola idén szeptember 27–29. között szervezi meg Kovásznán a hagyományos Ignácz Rózsa Napokat, s ennek részeként szeptember 28-án megrendezik az Ignácz Rózsa Irodalmi Versenyt is, melyre Kovászna megye területéről várják a jelentkezőket. Az Ignácz Rózsa Irodalmi Verseny idei hívószava: Út. A versenyt mind a prózamondó, mind az alkotói műfajban ezúttal is három korosztály számára hirdetik meg: V–VIII. osztályosok, IX–XII. osztályosok és felnőtt korosztály. A prózamondó versenyre június 10-én éjfélig kell a benevezési szándékot elküldeni a választott szövegek megjelölésével együtt Sikó Nóra tanárnőnek (sikonoraboglarka@gmail.com, 0756 366 287); a nevezési e-mailben meg kell jelölni: név, osztály, iskola, település, elérhetőség (e-mail, telefonszám), és csatolni kell egy portréfotót is. Az alkotói versenyre a nevezést augusztus 25-én éjfélig kell beküldeni Czilli Aranka tanárnőhöz (czilliari@gmail.com, 0724 563 157). Minden benevező két alkotással pályázhat; az irodalmi alkotások terjedelme legtöbb 5–5 oldal. Egyéb részletek a csomaegyesület.org honlapon.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma. 16.15-től Képzeletbeli barátok (románul beszélő), 16.30-tól Gar­field (magyarul beszélő), 18.15-től Haikyu!! The Dumps­ter Battle (román feliratos), 18.30-tól Képzeletbeli barátok (román feliratos), 20.30-tól Furiosa: Történet a Mad Max­ből (román feliratos), 20.30-tól Tarot (román feliratos); szombaton: gyermeknapi program (részletek a 10. oldalon), 20.30-tól A kaszkadőr (román feliratos); vasárnap: 11 órától La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő), 11.15-től Garfield (románul beszélő) és 16.15-től magyarul beszélő, 16.30-tól Haikyu!! The Dumpster Battle (román feliratos), 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar filmdráma), 18.30-tól A kaszkadőr (magyarul beszélő), 20 órától Furiosa: Történet a Mad Maxből (román feliratos), 20.45-től Hogyan szexeljünk (román feliratos).

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Salvia II-es gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 112). Szombaton és vasárnap a bevásárlóközpontokban levő gyógyszertárakat is fel lehet keresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária gyógyszertár (0729 935 431) a szolgálatos. Honlap:
colegfarmcovasna.ro/hu.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (telefon: 0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.

Röviden
EMLÉKTÁBLA-AVATÁS. A Magyar Vadászíjász Egyesület szervezésében ma 14 órakor Tatrangban a Fejér Katalin Tájházban felavatják Kittenberger Kálmán emléktábláját, majd koszorúzásra kerül sor.
TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Barátoson, jövő hétfőn Pákéban és Orbaiteleken, kedden Zabolán, szerdán Zabolán és Székelypetőfalván, csütörtökön Szörcsén és Székelytamásfalván, pénteken Gelencén. Honlap:
tega.ro/hu.
ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. Javítási munkálatok miatt június 3-án, hétfőn 8–18 óráig a következő helyeken szünetel az ivóvízellátás: Sepsiszentgyörgyön a József Attila, Dózsa György, Virág,  Budai Nagy Antal, Erdő, Bolyai János, Villa, Csorgó, Zöld Péter, Jókai Mór, Farm utcában és a Szalomér lakónegyedben, Sepsiszentkirályban, Illyefalván és Aldobolyban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2024-05-30: Életmód - :

A sérv és a méhsüllyedés is kezelhető lézerrel /X/

A kismedencei izmokat tartó szövetek gyengülése kellemetlen tünetekkel jár. A hólyagsérv, a végbélsérv, a hüvelyfal-, illetve méhsüllyedés olyan problémák, amelyeket kezelni kell, lehetőség szerint mielőbb. A lézer hatékony, fájdalommentes, vágás- és hormonmentes, valamint hosszan tartó megoldást kínál.
2024-05-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás