Búcsú dr. Szőcs Gézától

2024. június 5., szerda, Jegyzet

Ember tervez, a Fennvaló végez. Múlt héten terveztük, hogy e héten meglátogatunk, s ím, a tegnap temetésedre mentünk. Nem volt alkalom utoljára még egy jót beszélgetni, feltöltődni társaságodban, élvezni sziporkázásodat, finom humorodat.

Nyolcvannyolcadik életévében elhunyt dr. Szőcs Géza Mihály (1937. február 8. – 2024. június 2.) tanár, a fizikai tudományok doktora, közíró, közönségszervező és -építő, Kézdivásárhely Pro Urbe díjasa. Végső búcsút tegnap vettünk tőle.

Emlékszem, kilenc-tizedikes lehettem, amikor beharangozták: iskolán kívüli tevékenységként Sepsiszentgyörgyön részt lehet venni egy kiselőadáson, amelyet egy neves, Egerben tanító fizikus tart. Kapott a társaság az alkalmon, részt vettünk dr. Szőcs Géza szellemes, érdekfeszítő előadásán, de az is kevés volt ahhoz, hogy a fizikát megszeressem: bukás és átmenés között egyensúlyoztam folyamatosan a középiskolai éveim alatt. Neje, Piroska néni volt a tanárom, de hiá­ba voltak mindketten legendás pedagógusok, mégsem fordultam a kémia irányába sem, helyette a humán területre tévedtem.

Sajtósként az immár rádiózásba vágó Géza bácsival ismét összehozott az élet: éveken át közösen, más újságírókkal együtt jártunk sajtótájékoztatókra, unalmas kerekasztal-beszélgetésekre és rengeteg, esetenként mókázásba, vidámságba torkolló közösségi eseményre. Alkalmam volt a stúdiójába is beülni tereferére Iochom István és néhai Áros Károly társaságában. Az volt a Vasárnapi jegyzet a Siculus Rádióban, amelynek a neve sokáig elválaszthatatlan volt dr. Szőcs Gézától. Mélyre törő gondolatokat fogalmazott meg, értékes beszélgetéseket hozott tető alá minden vasárnap, hétköznaponként pedig a védjegyévé vált aktatáskájával fáradhatatlanul járta a várost, interjúalanyokkal, mecénásokkal beszélgetett.

És közben jutott ideje a közösségi élet szervezésére is, színdarabokat rendezett, amelyek nem csak Kézdivásárhelyen, más településeken is sikert arattak.

Aztán visszavonult, de nem a szó szoros értelmében. Nekiállt egy értékes sorozat írásának, ezek voltak a Hang-könyvek, lett légyen szó a családról, a tanítványok, az író emberek és legutóbb – hattyúdalként – az Éveink hangjáról. Ennek bemutatóját a szerző jelenlétében múlt héten tartották, akkor még senki nem gondolta a jelenlévők közül, hogy néhány nap múlva temetésre kell készülődnie.

E könyvek írása közben meg-meglátogattuk, ebben a rohanó világban kevesebbszer, mint ahogy szerettük volna. A minorita rendházról szóló, Iochom Istvánnal közösen szerkesztett könyvünk írásakor mérhetetlen segítséget nyújtott Géza bácsi, akárcsak a baráti beszélgetésen jelen lévő Mocsáry Béla.

Időközben Pro Urbe díjas lett, kétségtelen, hogy messzemenően rászolgált a város elismerésére, nem hiába búcsúzott tőle így Bokor Tibor polgármester: „2018-ban adtam át a Pro Urbe díjat neki, és emlékszem, nagyon örültem annak, hogy vele rázhatok kezet, hiszen minden szempontból felnéztem rá. Nehéz a búcsú most tőle, hiszen halála révén városunk újabb veszteséget könyvelhet el, egy olyan emberét, aki minden erejével példát mutatott, aki sokat tett azért, hogy valamit hátrahagyjon az utókornak.”

Valóban nehéz a búcsú. De kollégáim és mások nevében is bizakodom: fentről lenézve elmosolyodsz és üzensz valami frappánsat a távozásodat gyászoló kézdivásárhelyiek számára, a tőled megszokott finom, de velőbe vágó humorral megspékelve. Ég veled, Géza bácsi!

 

A szerző felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-05: Közélet - Bartos Lóránt:

Feljelentették Bokor Tibor polgármestert

Felbujtás és a román etnikumot sértő kijelentések miatt feljelentette Mihaela Cristea, a Nemzeti Liberális Párt kézdivásárhelyi elnöke Bokor Tibor polgármestert egy, a Maszol portálon megjelent videointerjú miatt. A helyi választási bizottság elnöke arra kötelezte az RMDSZ-t, hogy a kérdéses videót távolítsák el, erre két nap haladékot adtak. Dávid Sándor, a szövetség kézdivásárhelyi elnöke és Bokor Tibor sajtótájékoztatón reagált a történtekre.
2024-06-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A nemzeti összetartozás napja Sepsiszentgyörgyön

Száznál többen vettek részt a trianoni döntés évfordulójára szervezett sepsiszentgyörgyi megemlékezésen tegnap délután, ahol az összetartozás és kitartás mellett az is többször elhangzott, hogy bizony fogyunk. Az egyórás rendezvény meghívottja Biró Erika szörcsei lelkész volt, de a három magyar erdélyi párt és a Székely Nemzeti Tanács képviselői is beszédet mondtak; felszólalásaik között Kovács Sára énekelt népdalokat.