Kezdődik az ötödik Flow fesztivál

2024. június 17., hétfő, Kultúra

Hét táncprodukció, egy workshopbemutató, közönségtalálkozók és nagy bulit ígérő záróparti szerepel a Sepsiszentgyörgyön mától vasárnapig tartó Flow Nemzetközi Táncfesztivál idei programjában. A nagytermi előadásokra érvényesek a színházi ajándékutalványok. Az M Studio Mozgásszínház szervezésében immár ötödik alkalommal sorra kerülő eseményről Márton Imola társulatvezetőt kérdeztük.

  • Jelenet a Full Moon című előadásból. Fotó: Theo Schornstein
    Jelenet a Full Moon című előadásból. Fotó: Theo Schornstein

A flow jelentése: mozgás, dinamizmus, hömpölygés, áramlat. Ennek jegyében indult útjára 2015-ben a Flow fesztivál az M Studio fennállásának 10. évfordulója apropóján.

 

A rendezvény célja

A régió egyetlen kortárs táncfesztiváljának az elmúlt tíz év alatt sikerült megőriznie szellemiségét, a társulat színvonalas, az aktuális nemzetközi tánctrendek keresztmetszetéből releváns és egyedi produkciókat mutatott be, nem csupán a sepsiszentgyörgyi, hanem az erdélyi és országos közönségnek egyaránt – hirdeti a rendezvény közleménye.

„A fesztivál célja ugyanaz, ami a korábbi kiadások esetében is volt, hogy olyan előadásokat hozzunk el Sepsiszentgyörgyre, amelyek megtekintéséhez nagyon messzire kellene elutazniuk a nézőinknek, és csupa olyan produkciót, amelyek a kortárs tánc vagy a mozgásszínház terén valódi minőséget képviselnek” – mondta lapunknak Márton Imola, hozzátéve, hogy idén az átlagosnál még összetettebb, nagyobb lesz a rendezvény. Ugyanis az eredetileg kitalált alapprogram mellé pluszban még bejött három olyan előadás, amelyeket a Beyond Front@: Bridging Periphery Creative Europe 2023–2026 elnevezésű nemzetközi projektben részt vevő országok társulatai mutatnak be, mely kezdeményezésnek az M Studio is partnere. Ennek részeként lesz látható a Dance Communication Lab nevű szakmai workshop nyílt bemutatója is a fesztiválon, melynek koordinátora és koreográfusa Simona Deaconescu. A Dance Communication Lab olyan hivatásos táncoskonak és előadóművészeknek szánt szakmai workshop, amelyen a Beyond Front@ partnerországaiból kiválasztott hat hivatásos táncos vesz részt. A projekt partnerei: HIPP (Horvátország), CEDT (Magyarország), BUNKER (Szlovénia), Vitlycke (Svédország), Krakkói Táncszínház (Lengyelország) és M Studio (Románia). A nyitott bemutatón a workshop alatt született koreográfiákat lehet megtekinteni június 19-én 18 órától a Háromszék Táncstúdió próbatermében.

 

Meghívott előadások

A FrenÁk Társulatot már nem kell bemutatni a sepsiszentgyörgyi közönségnek. Az M Studióval több mint tíz évre visszanyúló együttműködésük eredményeként számos előadásuk elkápráztatta már a Flow fesztivál közönségét. Idén egyik emblematikus produkciójukat, a 2004-ben bemutatott Fiúk (Boys) című előadást hozzák el a fesztiválra, mellékelten az előadás ajánlóját olvashatják.

Ugyancsak maradandó élményt nyújtott a sepsiszentgyörgyieknek Josef Nadj koreográfus, táncművész Flow4 fesztiválon bemutatott OMMA című elő­adása, amelyben a Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és Kongóból származó táncosok elképesztő energiákat mozgattak meg. Ennek folytatásaként kerül bemutatásra idén a Full Moon/Telihold (június 17., hétfő), amelyben az OMMA táncosaiból heten érkeznek Sepsiszentgyörgyre, hogy újra ámulatba ejtsék a nézőket. Ezúttal Joseph Nadj is csatlakozik a táncosokhoz a színpadon.

A Beyond Front@: Brid­ging Periphery Creative Europe 2023–2026 nevű nemzetközi projekt első előadását a Krakkói Táncszínház mutatja be, mely Lengyelország legaktívabb kortárstánc-társulata, székhelye a világhírű Tadeusz Kantor színházi rendező hagyatékát őrző Cricoteka Dokumentációs Központ. A Shakespearia című előadás Shakespeare tragédiáinak női főszereplőiről szól (június 18., kedd).

 

 

A Közép-Európa Táncszínház (Central Europe Dance Theatre) az Ageless Generation című produkciót mutatja be a Beyond Front@ keretében, az előadást Anton Lachky rendezte. A szlovák származású koreográfus neve ugyancsak ismerős a sepsiszentgyörgyieknek: a Flow3 alkalmával a Közép-Európa Táncszínház Special So­ciety, a Flow4-en az Anton Lachky Társulat The Others című produkció­ját láthatták korábban. Az Ageless Generation a Lachkytól megszokott mozgalmas, sziporkázó tánclavinát ígéri ezúttal is (június 20., csütörtök).

A Beyond Front@ harmadik előadásaként érkezik Sepsiszentgyörgyre a Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán duettjében született #ORPHEUS#EURYDICE (június 19., szerda), amely mai viszonyok közé helyezi Orfeusz és Eurüdiké mítoszát, sajátos értelmezést adva ennek az oly sokszor előadott szerelmi történetnek.

A Dance Communication Lab nevű szakmai workshopon a Beyond Front@: Brid­ging Periphery partnerországaiból kiválasztott hat hivatásos táncos vesz részt. A nyitott bemutatón a műhelymunkák alatt született koreográfiákat lehet megtekinteni (június 19., szerda).

Andrea Gavriliu koreográfiájával készült a Flow5 fesztiválra Bulgáriából érkező, nagy múltra visszatekintő Ivan Vazov Nemzeti Színház Fiesta című produkciója (június 21., péntek). A Fiesta egy olyan fizikai színházi előadás, amely rendkívül kidolgozott mozgásanyaggal él, és minden másodpercből a legtöbbet hozza ki.

A fesztiválon részt vesz továbbá a bukaresti Tan­gaj Collective BLOT – Body Line of Thought című kanadai–romániai koprodukciója is (június 22., szombat). A Tangaj Collective szintén járt már Sepsiszentgyörgyön a Simona Deaconescu koreográfiájában készült, számos nemzetközi táncfesztiválon díjazott Counterbody produkcióval.

 

Kísérőprogramok, jegyek

A fesztiválon minden elő­adás után közönségtalálkozóra kerül sor, vasárnap pedig Mihai Dobre (Șuie Paparude) bulija zárja a Flow5-öt a színházbüfében. Jegyek már kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon, illetve a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában. Mivel a színház júniusi programja gyakorlatilag a Flow fesztivál programjában látható nemzetközi produkciókból áll, a Tamási Áron Színház a fesztivál egyes előadásaira is kiterjesztette a színházi ajándék­utalványok érvényességét. Az utalványok a fesztivál nagytermi előadásain használhatóak fel előzetes helyfoglalást követően, melyet telefonon vagy személyesen is megtehetnek a nézők a városi szervezőirodában. Az utalvány egyszerre több személynek is belépést biztosít egy előadásra, vagy egy személy több előadást megtekinthet vele. Érdeklődni a 0267 312 104-es és 0728 083 336-os telefon­számon lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-17: Sport - :

Papírforma szerinti győzelmek (Ha hétfő, akkor minifoci)

Papírforma szerinti győzelmekkel zárult a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokság 20. fordulója, amelyen a rangsor első három helyezettje fölényes diadallal gyűjtötte be a győztesnek járó három pontot. Ma rangadóval folytatódik a pontvadászat, 21 órától ugyanis az utóbbi idények két bajnoka, a Puskás ’87 és a Capitaly néz farkasszemet egymással.
2024-06-17: Kultúra - :

FIÚK / BOYS a Flow fesztiválon

A FrenÁk örök érvényű darabja – amely a kortárs tánc és akrobatikus elemek keveréke – az emberlét társadalmi aspektusának lényegét tárgyalja és kíméletlen őszinteséggel elemzi. A szereplők törékeny egyensúlya hatalomvágyat, gyengeséget, nárcizmust, versengést és megaláztatást rejt. A férfiasság és a nőiesség sztereotípiái a konstruált társadalmi rendet tükrözik.