Győztesek és győztesebbek

2024. június 17., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Ahogy csata után sok a hős, úgy választások után is sok a győztes. Ez történt Romániában is a múlt heti önkormányzati és EP-választás után: mindenki nyertesnek kiáltotta ki magát, az is, aki tulajdonképpen veszített.

A legharsányabban a szociáldemokraták ünnepeltek, joggal, hiszen minden fronton több jelöltjük nyert, mint négy évvel ezelőtt, és nem csak az ellenzéktől, de koalíciós partnereiktől is jelentős pozíciókat hódítottak el. Az ország polgármestereinek 40 százaléka az övék, és a korábbinál öttel több megyét is ők vezethetnek.

A liberálisok is igyekeznek a győztes szerepében tetszelegni, bár a számok által tükrözött pőre valóság mást mutat. Majdnem 300 polgármesterrel kevesebbjük lesz, mint jelenleg, elveszítettek 4000 önkormányzati képviselői helyet, bukták öt megye vezetését, és kettővel csökken EP-képviselőik száma is. Elnyertek ugyan egy-két várost az ellenzéktől, de ez vigasznak sovány, olybá tetszik, a kormányzás kudarcaiért ők viszik el a balhét, míg az eredményekért a PSD aratja le a babérokat.

Az RMDSZ történelmi sikerről beszélt az eredmények nyilvánosságra hozatala után, és igaz ugyan, hogy kiválóan mozgósítottak, nagyon sok választót meggyőztek, de ez nagyjából arra volt elég, hogy megőrizzék eddigi EP-képviselői mandátumaikat, polgármestereik, helyitanács-tagjaik száma nem nőtt jelentősen.

Az Egyesült Jobboldal Szövetségnek sikerült alulmúlnia a tagpártok korábbi egyenkénti eredményét, fontos városokat veszítettek, a teljes kudarctól csak az általuk támogatott Nicușor Dan fővárosi sikere mentette meg őket, no meg, hogy az USR megtarthatott néhány nagyobb települést, köztük Temesvárt. Ismét kiderült: jól kiépített, helyi szervezetekre alapozott pártstruktúra nélkül Romániában nem lehet önkormányzati választásokat nyerni, egy-egy jelentős egyéniség helyi sikert fel tud mutatni, de általános, országos húzóerővel nem bír.

Valami hasonló lett a veszte az AUR-nak is: EP-listája begyűjtött ugyan 15 százalékot, de alig 28 polgármesteri széket szereztek meg, és ezeket is elsősorban kisebb településeken, az országosan megszabott 38 429 önkormányzati képvelői helyből pedig csak 3398-at nyertek el. George Simion pártelnök a  választások összevonásával és „masszív csalással” igyekezett megmagyarázni gyengécske eredményeiket, földindulást ígért őszre, és máris bejelentkezett államelnökjelöltnek.

Mert még jóformán el sem csitultak a múlt vasárnapi választás körüli indulatok, máris megkezdődött az őszi, újabb menetek előtti taktikázás. A PSD vérszemet kapott, mindent vinne: államelnöki tisztséget, kormányzati többséget, akár Mircea Goanăt is visszafogadnák, ha így elérhetnék, hogy baloldali elnöke legyen Romániának. A PNL mentené, ami még menthető, újból a jobboldali ellenzék felé kacsingat, azokkal szövetkezne, akiket korábban elárult, hogy bár az államfői posztot megszerezze.

Múlt hétvégén mindenki győzött, most mégis olyan, mintha késeket éleznének minden pártban. Leszámolásra készülnek alakulaton kívüli ellenfeleikkel, de dúlnak a nagy csaták a pártokon belül is. Rövid időn belül megtudhatjuk, kik nyerik a belső csatákat, milyen hadrendben állnak fel az újabb megmérettetések előtt – melyeknek hatalmas a tétje, a győztesek még győztesebbek lesznek, a veszteségek pedig még nehezebben leplezhetőek.

 

Fotó: Pixabay

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-17: Közélet - Bartos Lóránt:

Több száz gyermektáncos a Perkőn

Ugyan kezdetben mozgórendezvénynek tervezték, de a kézdiszentléleki Perkő annyira jó helyszínnek bizonyult, hogy immár 18. alkalommal szervezték meg a hegycsúcson a Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozóját, Felső-Háromszék egyik legrangosabb kulturális eseményét. A találkozóra – amelyen az időjárás is a szervezőkkel tartott – többtucatnyi tánc- és énekcsoport több száz tagja érkezett, és érdeklődőkből sem volt hiány.
2024-06-18: Riport - Iochom István:

Következik az érdemi tárgyalás (A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellen)

A kézdivásárhelyi bíróságon a román állam által az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen 2019-ben indított alapfokú per 25. tárgyalása után úgy néz ki, e hónap 25-én végre sor kerül az érdemi tárgyalásra, majd az ítélethirdetésre, amely mindkét fél részéről megfellebbezhető lesz. A végső, jogerős döntést a megyei törvényszék fogja kimondani. Az évek óta húzódó visszaállamosítási perről és annak előzményeiről Pál István közbirtokossági elnökkel beszélgettünk.