Erdőkímélési támogatás

2024. június 25., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági támogatásokat kifizető ügynökség (APIA) sajtóközleménye szerint június 17-től szeptember 13-ig fogadják az igényléseket az Erdei környezet és klíma nevet viselő DR 07-es intézkedésre.

  • Kárpótolják a gazdasági kiesést. Fotó: Pixabay
    Kárpótolják a gazdasági kiesést. Fotó: Pixabay

A pályázati útmutató a www.apia.org.ro honlapon tanulmányozható. A pályázatokat online kell feltölteni, de sajátos esetekben az ügynökség nyomtatott formában is elfogadja.

Mielőtt az érdekelt tulajdonos vagy erdőtársulás, illetve erdővel rendelkező helyi tanács a pályázatot elkészítené, ki kell dolgoznia a technikai részleteket, amelyeket az Erdészeti hatósághoz (Garda forestieră) kell letenni ellenőrzés és jóváhagyás végett.

A támogatás egy öt éven át tartó kárpótlási formának felel meg, mivel a feltételként szabott vállalás jövedelemkiesést okoz. Két csomagot lehet vállalni. Az első csomag az ún. csendzónák biztosítására vonatkozik, a támogatás pedig 38 euró hektáronként, és a vállalásba foglalt összterületre jár. A második csomagot az képezi, ha kizárólag szekeret használnak a gyérítésből származó fa összegyűjtésére. Ez csak a csendzónás csomaggal együtt vállalható és igényelhető, a támogatás értéke pedig 137 euró hektáronként a vállalásban foglalt összterületre.

Alapfeltétel, hogy az igénylő legkevesebb száz hektár erdővel rendelkezzen. A kevesebb erdővel rendelkező erdőtulajdonosok társulhatnak, hogy megszerezzék a támogatást. Az 500 hektárnál nagyobb igénylésekre a támogatás összege csökken.

A pályázásnál feltétel, hogy a terület rendelkezzék erdőrendezési tervvel, a tulajdonos pedig adminisztrálási vagy szolgáltatási szerződéssel valamely erdészeti körzetnél, hivatalnál. További feltétel, hogy ki kell jelölni az összterület legalább 20 százalékát kitevő részt, amelyen öt évig nem történik fakivágás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-25: Gazdakör - Incze Péter:

Mától lehet pályázni az előnyös gépvásárlási támogatásra (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség (AFIR) mától fogadja a pályázatokat a gépvásárlást támogató 4.1.1-es intézkedésre, amelyre az eredetinél sokkal nagyobb összeget szánnak. A pályázat fontosabb feltételeit a június 11-i, a pontszerzési lehetőségeket pedig a június 18-i Gazdakörben ismertettük.
2024-06-25: Gazdakör - Incze Péter:

Június végéig mindent kifizetnek

A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Adrian Pintea a nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában június 17-én azt mondta, hogy a hónap végéig minden 2023-ra járó APIA-s támogatás a gazdák bankszámlájára kerül.