Június végéig mindent kifizetnek

2024. június 25., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Adrian Pintea a nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában június 17-én azt mondta, hogy a hónap végéig minden 2023-ra járó APIA-s támogatás a gazdák bankszámlájára kerül.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az államtitkár elmondása szerint 17-éig a támogatások 95 százalékát kifizették, s mindössze 200 körüli problémás kérés marad megoldatlan, és lehet, néhányuknál a törvényszék hozza meg a döntést.

Az APIA-tól kapott információ szerint a napokban fizetik az állattenyésztési támogatásokat. Az állattenyésztők a következő összegeket kapják: PD 21 – Jövedelemhez kötött támogatás a fejőstehenenknél: 345,69 euró állatonként; PD 22 – Jövedelemhez kötött támogatás a marhahúsra: 321,11 euró egyedenként; PD 23 – Jövedelemhez kötött támogatás a bivalyoknál: 186,52 euró egyedenként; PD 24 – Jövedelemhez kötött támogatás a juhokra és kecskékre: 17,85 euró egyedenként. Ugyanakkor az idén is fizetik az ún. nemzeti átmeneti támogatásokat. Ezek a következők: ANTZ 7 (a megtermelt tejre): 24,51 euró a tej tonnájára; ANTZ 8 (a megtermelt marhahúsra, termeléshez nem kötött támogatás): 75,5 euró egyedenként; ANTZ 9 (juhokra és kecskékre): 4,82 euró anyaállatonként.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-25: Gazdakör - Incze Péter:

Erdőkímélési támogatás

A mezőgazdasági támogatásokat kifizető ügynökség (APIA) sajtóközleménye szerint június 17-től szeptember 13-ig fogadják az igényléseket az Erdei környezet és klíma nevet viselő DR 07-es intézkedésre.
2024-06-25: Gazdakör - Incze Péter:

Bezárják a csíkszeredai Lactalis tejfeldolgozót

A hazai médiában olvastuk a hírt, hogy októberben bezár a francia érdekeltségű Lactalis cégcsoport tulajdonában levő csíkszeredai tejfeldolgozó üzem. Ez váratlanul érintette a Hargita megyei tejtermelőket és a tejgyárban dolgozó 95 alkalmazottat.