Mai levelünkMéltatás? Még mit nem!

2024. június 25., kedd, Nyílttér

Abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy Kónya Ádi bácsival tizenöt évig egy iskolában taníthattam. Kezdő kollégáimmal együtt sokat tanultunk tőle, többek közt egy szentgyörgyi (erdélyi?) hagyományt a nemzet napszámosa kiváltságáról, miszerint sírba helyezése előtt az iskola részéről méltatni kell pályafutását. Ezt az igazgató(k)  kötelessége megszervezni, hogy ne egy ad-hoc valaki mondjon néhány szót.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Amíg Ádi bácsi pedagógusként tevékenykedett, de később is, néhányszor óriási patáliát csapott, ha egy iskola mulasztott. Azóta persze sok minden megváltozott, alkalmazzák is meg nem is ezt a hagyományt. Mégis, úgy érzem, hogy pontosan a Kónya Ádámné temetésén nagyon hiányzott az Éva néni példaértékű fizikatanári és nevelői egyéniségének méltatása.

Nem csapok patáliát, nem vagyok pozícióban. Csupán csendesen – az önös szándék vádját is felvállalva – megjegyzem tanügyi elöljáróink felé, hogy az igazgatók munkaköri leírásába talán újra be kellene iktatni ezt az erkölcsi kötelességet egy nem kötelező rubrikába.

Fazakas Ágnes

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-25: Szabadidő - :

Barangoló városismereti vetélkedő

A 25. alkalommal megszervezett Barangoló városismereti vetélkedőn 70 csapatban 243 fiatal vett részt, nyolc sepsiszentgyörgyi iskola diákjai képviseltették magukat az idei versenyen.
2024-06-25: Élő múlt - :

Húszéves a Tudományos Tanács

Kereken húsz esztendeje annak, hogy létrejött a Romániai Magyar Pedagógusok országos elnöksége mellett a Tudományos Tanács. Persze, mint lenni szokott, ezt is megelőzte némi huzavona, időbe telt, amíg sikerült mindenkit meggyőzni a lépés felette hasznos voltáról.