Legyen hungarikum a badacsonyi kéknyelű!

2024. június 27., csütörtök, Világfigyelő

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter tegnap Badacsonytomajon, arra kérve a Hungarikum Bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önállóan hungarikumként.

  • Kéknyelű szőlőtőkék Badacsonytomajon. Fotó: MTI / Krizsán Csaba
    Kéknyelű szőlőtőkék Badacsonytomajon. Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Navracsics Tibor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutatóállomásán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nemcsak elhibázottnak, hanem érthetetlennek is tartják a Hungarikum Bizottság június közepén hozott elutasító döntését, hiszen a badacsonyi kéknyelű minden olyan kritériumot teljesített, amely a hungarikummá nyilvánítás előfeltétele. Badacsony a magyar, illetve a közép-európai kultúrtörténetnek is meghatározó szereplője, emellett már önmagában is olyan karakteres magyar táj, amely egész Európában ismert – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: „a badacsonyiaknak a kéknyelű önazonosságot jelentő és önazonosságot erősítő pont”. A tárcavezető hangsúlyozta: méltán szerepelnek a listán olyan borok, mint a tokaji aszú vagy az egri bikavér. Azonban úgy gondolják, hogy a balatoni borvidék, valamint Badacsony és környéke is legalább annyi jogot érdemel, mint az ország más borvidékei – mondta.

Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke elmondta: a badacsonyi kéknyelű 2013-ban került be a magyar értéktárba, és tíz év elteltével kezdeményezték, hogy hungarikummá váljon. A kéknyelű csak Magyarországon termő szőlőfajta, fő termőterülete Badacsony és környéke. Ezért az egyesület elnöke szerint alkalmas arra, hogy külföldön és belföldön is a magyarsággal azonosítsák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-27: Világfigyelő - :

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját

Franciaország is támogatja a magyar EU-elnökség programját, amelynek középpontjában az európai gazdaság megerősítése áll – közölte a magyar miniszterelnök tegnap Párizsban, miután Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt.
2024-06-27: Világfigyelő - :

Moldova a reformok útján

Moldova folyamatosan halad a reformok útján és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Luxembourgban.