Moldova a reformok útján

2024. június 27., csütörtök, Világfigyelő

Moldova folyamatosan halad a reformok útján és teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges lépéseket – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Luxembourgban.

  • Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Luxembourgban. Fotó: Facebook / Olivér Várhelyi
    Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos Luxembourgban. Fotó: Facebook / Olivér Várhelyi

A biztos az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Moldovával tartott első kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: a feltételek teljesítése Chişinău részéről különösen figyelemre méltó, mivel az ország az ukrajnai háború és a destabilizációs kísérletek miatt kihívásokkal néz szembe. „Az az üzenetünk Moldovának és a moldovai népnek, hogy folytassák ezt az utat, és mi készek vagyunk önökkel együtt megtenni a következő lépéseket – hangsúlyozta Várhelyi.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter a belga soros uniós elnökség nevében a sajtótájékoztatón kiemelte: Moldova történelme, öröksége, kultúrája Európa szerves részét képezi. Emellett az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere, és ez fontos üzleti és külföldi befektetési lehetőségeket jelent a jövőre nézve – tette hozzá. A belga külügyminiszter szerint Moldova határozott álláspontot képvisel az ukrajnai orosz agresszióval szemben, és igazodik az EU kül- és biztonságpolitikájához. Méltatta továbbá, hogy Moldova jelentős erőfeszítéseket tett a háború elől menekülők befogadására. „Moldova még ezekben a nehéz időkben is rendíthetetlen elkötelezettséget mutat közös európai értékeink iránt” – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-27: Világfigyelő - :

Legyen hungarikum a badacsonyi kéknyelű!

Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter tegnap Badacsonytomajon, arra kérve a Hungarikum Bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önállóan hungarikumként.
2024-06-27: Közélet - Fekete Réka:

Szabadon, de szabályokkal a fogyatékkal élők táborában (Írisz Ház)

A tizenkilenc éves Szabolcsot minden reggel elkíséri édesanyja a sepsiszent­györgyi Írisz Házba, délután érte megy. A harminchét éves Hajnalka önállóan indul reggel és tér vissza kora délután otthonába, de nem ismeri az időt, mi volt ma, mi lesz holnap. A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány évente szervezett téli és nyári táborában, miként a múlt heti sepsikőröspataki együttléten is, a fogyatékkal élő fiatalok és családjaik egyfajta szabadságot élveznek.