Hódítanak a biotermékek! /X/

2024. június 28., péntek, Gazdakör

Egyre többen igyekeznek biotermékeket választani. Sokan azonban még mindig ódzkodnak a napi szintű fogyasztásuktól, pedig rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. A bioboltok is teret hódították már, szinte minden nagyobb településen megtalálhatók.

Számos előnye miatt egy biotermék általában drágább, mint hagyományos társai. Az árára pillantva sokan megrökönyödnek, azonban a rémületet háttérbe szorítva bele kell gondolni, mire is adunk ki ennyi pénzt.

Biotermelőként szigorúbb szabályokkal kell szembenézni, ha a piacra való betörés a cél. Az adott terméken szerepelnie kell a bio jelzésnek, de a címkenyomtatás megkezdése előtt hivatalos szervektől szükséges jóváhagyás és igazolás.

Miért ilyen drágák a biotermékek?

A válasz egyszerű: az egészséges életmódot meg kell fizetni. A biotermékek termesztése vagy előállítása jóval idő- és energiaigényesebb folyamat. Cserébe pozitív hatással vannak az egészségre és a környezetre is.

Manapság tele vannak a boltok polcai adalékanyagokat, tartósítószereket és hormonokat tartalmazó termékekkel. A bioáruk azonban természetesek, ökológiai gazdálkodásból származnak, így nincs bennük semmilyen mesterséges hozzávaló. Tápanyagtartalmuk emiatt magasabb is ezeknek a termékeknek.

Ha bio, akkor környezetbarát

A környezet és az állatok viszont a leghálásabbak, hogy a bio termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az ökogazdálkodással termesztett gyümölcsöket, zöldségeket nem permetezik és hormonnal sem nyomják tele azokat. A biotej esetében pedig a teheneket emberséges körülmények között tartják, területet, megfelelő ellátást és szeretetet biztosítva számukra.

Ez csak egy-egy példa persze, de a biogazdálkodásnak köszönhetően az így előállított termékek sokkal finomabbak és táplálóbbak. Kutatások bizonyítják, hogy példának okáért a tej esetében a szabadon és normális körülmények között tartott tehenek sokkal ízletesebb tejet adnak. Erre pedig az a magyarázat, hogy az állat nincs kitéve stressznek, ami kihat a szervezetére.

Ugyanez igaz a húsokra is. A szabadon tartott, traumamentes marhák húsa teljesen más ízű, mint sanyargatott társaiké. Sokan pontosan emiatt egyáltalán nem esznek állati eredetű termékeket, tehát vegánok, hiszen nem akarnak hozzájárulni az állatkínzáshoz.

Az ár ellenére is megér egy próbát

Hiába drágábbak ezek a termékek, tápanyagtartalmuk jóval magasabb mesterséges ellenfeleiknél. Az egészséges életmód alapkövei a biogazdálkodásból származó termékek, hiszen semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. Az emberi szervezetre pedig jótékony hatással vannak. Ha a környezet- és állatvédelem nem is érdekel valakit, a saját egészsége viszont prioritást kellene, hogy élvezzen.

Amennyiben házi készítésű vagy termesztésű, igazoltan bioterméket szeretne valaki árulni, akkor hatóságok szigorú kritériumainak kell, hogy megfeleljen. Ha ez sikerült, akkor nincs más hátra, mint a Címke gyártó oldalán megrendelni a termékre a bio jelzést feltüntető címkéket. (X)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-28: Sport - Miska Brigitta:

Nyolcgólos mérkőzésen játszottak döntetlent (Labdarúgás)

A Sepsi OSK csütörtökön lejátszotta első felkészülési mérkőzését az ausztriai edzőtáborban: Bernd Storck csapata a 35-szörös magyar bajnok Ferencváros ellen lépett pályára. Az együttesek kétszer hatvan percet játszottak, az első félidőben a háromszéki alakulat négy gólt szerzett, a második felvonásban pedig a zöld-fehér mezes gárda szintén négyszer volt eredményes.
2024-06-28: Életmód - :

Mi a jó alvás titka? /X/

Ha azt tapasztalod, hogy az éjszakai alvás mostanában nem túl pihentető számodra, sokat forgolódsz, akkor mindenképp érdemes elolvasni a cikkünket, mert adunk pár alvástippet. Idősebbek és fiatalabbak is megfogadhatják a tanácsainkat, hiszen minden életkorban nagyon fontos, hogy a pihenés kielégítő legyen.