Rövidebb út Magyarország és Székelyföld között

2024. július 3., szerda, Világfigyelő

A Budapest–Brassó járat indítása mindkét város és mindkét ország számára fontos lépés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a járat megnyitó ünnepségén tegnap Budapesten a Liszt Ferenc Repülőtéren.

  • A Brassóból érkezett első járat fogadása a Liszt Ferenc Repülőtéren.  Fotó: MTI / Lakatos Péter
    A Brassóból érkezett első járat fogadása a Liszt Ferenc Repülőtéren. Fotó: MTI / Lakatos Péter

Antal Ferenc – aki egyben a Budapest Airport igazgatóságának tagja – közölte, bíznak az új járat hosszú távú sikereiben, és abban, hogy mind gazdasági, mind kulturális szempontból gyümölcsöző kapcsolatokat eredményez. Egyúttal jelezte, a Budapest és Brassó közötti közvetlen légi járat új kapukat nyit meg mindkét város és ország számára.

Brassó a térség azon területei közé tartozik, amelyek a történelem viharai közepette is képesek voltak megőrizni jelentőségüket. Az új légi járat pedig lehetőséget teremt arra, hogy ne csak Brassóba, hanem a térség más részeibe is könnyedén eljuthassanak az utasok – mondta Antal Ferenc. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben fontos célként azonosította a magyar kormány az összeköttetés javítását a szomszédos országok közösségével.

Gabriel Șopandă, Románia magyarországi nagykövete a Budapest–Brassó járat indítása kapcsán közölte: „ez fontos nap számunkra, amely még közelebb hozza Magyarországot és Romániát”.

Bogáts Balázs, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, a Wizz Air járatának köszönhetően heti háromszor repülhetnek az utasok a Budapest–Brassó útvonalon. „Magyarország kapujától Székelyföld kapujáig soha nem vezetett ilyen rövid út” – fogalmazott. Arra is kitért, hogy az elmúlt években mindkét ország kormányzata jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy a kétoldalú együttműködés erősödjön és a két ország közötti átjárás gördülékenyebb legyen. Ennek volt kulcsfontosságú eseménye Románia schengeni övezethez való csatlakozása, aminek köszönhetően a romániai magyar légi határokon való átjárás egyszerűbb, szabadabb lett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Új szakaszban az e-számlázás

Az e-Számla rendszere július 1-jétől új szakaszba lépett Romániában. A vállalkozásoknak alapvetően csak azt a számlát kell figyelembe venniük, amelyet a RO e-Számla rendszerén keresztül küldenek.
2024-07-03: Belföld - :

Súlyos aszály fenyeget

A hidrológiai intézet és a meteorológiai szolgálat aggasztó előrejelzései miatt összeült tegnap a környezetvédelmi minisztériumban a vészhelyzeti tárcaközi bizottság.