Eurómilliárdok fejlesztésre

2024. július 3., szerda, Belföld

Jóváhagyta az Európai Bizottság a cernavodăi atomerőmű fejlesztését – közölte tegnap az energiaügyi minisztérium. „A bizottság által végzett felmérés alapján a cernavodăi atomerőmű 3-as és a 4-es egysége megépítésének terve összhangban van az Euratom szerződés célkitűzéseivel” – közölte a tárca.

  • Fotó: Facebook / Nuclearelectrica Oficial
    Fotó: Facebook / Nuclearelectrica Oficial

A cernavodăi erőmű mindkét blokkjának 700 megawatt a beépített teljesítménye, az első 1996-ban, a második 2007-ben kezdett termelni. A Nuclearelectrica által működtetett erőmű Románia beépített áramtermelési kapacitásának csaknem 8 százalékát, a valós termelésnek pedig hozzávetőleg 20 százalékát adja. A kormány egy, az amerikai kormánnyal 2020 októberében aláírt egyezmény alapján két, egyenként 700 megawattos blokkal tervezi bővíteni az erőművet. A részben a US Exim Bank által finanszírozandó beruházás becsült értéke 7 milliárd euró. A tervek szerint a 3-as blokk 2030-ban, a 4-es pedig 2031-ben kezdené el a termelést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-03: Belföld - :

Bántalmazás után eljárás

A legfőbb ügyészség tegnap bejelentette, hogy büntetőeljárást indított Dan Vîlceanu parlamenti képviselő ellen hivatalos személy elleni erőszak, joggal való visszaélés és garázdaság gyanúja miatt.
2024-07-03: Világfigyelő - :

Orbán Viktor Zelenszkijjel tárgyalt (Ukrajnai háború)

Határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnapi kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől. A magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok rendezése érdekében Magyarország átfogó együttműködési megállapodást kötne Ukrajnával.