Pártfüggetlen államfőre szavaznának

2024. július 4., csütörtök, Belföld

A választópolgárok többsége szerint az ország következő elnöke a pártoktól független politikai vezető kellene hogy legyen – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, tegnap ismertetett felméréséből.

  • Az elnöki palota belseje. Fotó: presidency.ro
    Az elnöki palota belseje. Fotó: presidency.ro

A News.ro hírportál által megrendelt, június 19–27. között telefonos módszerrel végzett felmérés szerint a megkérdezettek 54,4 százaléka akar pártfüggetlen elnököt, míg 38,7 százalékuk szerint az államfő valamelyik politikai párt képviselője kell hogy legyen. A többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre.

Ami a függetleneket előnyben részesítő szavazók profilját illeti, az INSCOP kimutatta, hogy ők főleg az ellenzéki pártok – elsősorban a magát jobbközép erőként meghatározó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), kisebb mértékben a többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – szavazói, a 30–59 közötti korosztály, illetve inkább városi, mint falusi környezetben lakók közül kerülnek ki


Romániának a rendszerváltás óta eltelt csaknem 35 évben négy elnöke volt – Ion Iliescu (1990–1996, 2000–2004), Emil Constantinescu (1996–2000), Traian Băsescu (2004–2014) és Klaus Iohannis (2014–2024) –, de mindegyikük mögött jelentős politikai erők sorakoztak fel, és második fordulóba jutott ellenfeleik sem voltak pártfüggetlenek.

Idén azt követően kezdtek a politikai elemzők egy pártfüggetlen államfőjelölt valós esélyeivel foglalkozni, hogy a közvélemény-kutatások tavaly ősz óta rendre a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettest, volt külügyminisztert mutatják a legesélyesebbnek arra, hogy megnyerje az év végén esedékes elnökválasztást.

A román lapok felhívták a figyelmet arra, hogy a júniusi helyhatósági és európai parlamenti (EP-) választáson is több független jelölt meglepően jól szerepelt: az államfő után a legnagyobb politikai legitimitással rendelkező (legtöbb közvetlen szavazattal megválasztott) bukaresti főpolgármesteri tisztségbe Nicușor Dan korábbi városvezetőt csaknem 50 százalékos szavazataránnyal függetlenként választották újra, a mintegy 200 ezer lakosú Ploiești-en a függetlenként induló Mihai Polițeanunak sikerült leváltania az eddigi szociáldemokrata polgármestert, Románia 33 EP-mandátuma közül egyet pedig szintén független jelölt, Nicolae Ștefănuță korábbi EP-képviselő szerzett meg.

Az alkotmány szerint Románia elnöke – mandátumának időtartama alatt – nem lehet valamely pártnak a tagja, ebben az értelemben a hivatalban lévő elnök mindig pártfüggetlen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2024-07-04: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-07-04: Belföld - :

Hírsaláta

NEHEZEBB ÁTJUTNI BULGÁRIÁBA. Tatarozás miatt részlegesen lezárják a Romániát Bulgáriával összekötő giurgiui Duna-hidat, amelyen július 9-étől egyetlen sávon, váltakozva halad majd a forgalom. Az átkelő bolgár szakaszának tatarozása becslések szerint két éven át fog tartani – számolt be a Maszol.