Közzétették a képességvizsga eredményeit

2024. július 4., csütörtök, Belföld

Az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ligia Deca oktatási miniszter. A tárcavezető szerint az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya.

  •  Fotó: Facebook / Ligia Deca
    Fotó: Facebook / Ligia Deca

Deca tájékoztatása szerint a képességvizsgán románból 407, matematikából 1060 nyolcadikos kapott 10-es osztályzatot. Országosan 65 diák mindkét tantárgyból 10-esre vizsgázott. A sikeresen vizsgázók egyharmadának médiája 7,80 és 8,99 között volt. A minisztérium adatai szerint idén közel 153 ezer nyolcadikos vizsgázott románból és matematikából, illetve több mint 8300 diák az anyanyelvéből.

A sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztetett arra, hogy idén először teljes egészében digitálisan történt a dolgozatok javítása. Ligia Deca elmondta, hogy az érettségi vizsgák befejezése után a minisztérium visszajelzéseket vár mind a vizsgák lebonyolításával, mind a digitalizált dolgozatjavítással kapcsolatban, mert a vizsgák megszervezésén és a dolgozatjavítások módszerén is javítani szeretne.

Közölte azt is, hogy a képességvizsga eredményeit tegnap délután lehetett, illetve ma 8–12 óráig lehet megóvni, a végső eredményeket július 9-én teszik közzé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-04: Belföld - :

Lezárják a forgalom előtt az Olt völgyét

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják az ország egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat – jelentette be tegnap Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.
2024-07-04: Világfigyelő - :

Sulyok Tamás Bécsben: Kiválóak az osztrák–magyar kapcsolatok

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke Bécsben találkozott osztrák kollégájával, Alexander Van der Bellennel. A megbeszélés után a hivatal közölte: a magyar–osztrák kapcsolatok kiválóak, a két ország viszonya stratégiai partnerségen alapul, évszázadokra visszanyúló történelmi összefonódásokon alapul, barátság jellemzi.