Lezárják a forgalom előtt az Olt völgyét

2024. július 4., csütörtök, Belföld

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják az ország egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat – jelentette be tegnap Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

  • Fotó: Facebook / Cristian Pistol
    Fotó: Facebook / Cristian Pistol

A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitești között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres, a Szeben megyei Bojca (Boița) és a Vâlcea megyei Cornetu-kolostor közötti második szakaszának építése miatt van szükség, az építőtelep előkészítése ugyanis erdőirtással jár. „A fák kivágására megvannak a szükséges engedélyek, de a nagy, az akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, így ennek a munkának az elvégzéséhez elkerülhetetlen a forgalom leállítása” – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: a DN7-es főutat július 8-ától kezdődően augusztus 9-éig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság fogja a napokban kijelölni. „Számítok rá, hogy lesznek »hozzáértők«, akik bírálni fogják ezt az intézkedést, de nincs más megoldás. Ha autópályát akarunk, akkor ezeket a munkálatokat el kell végezni” – szögezte le Grindeanu.

Az Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát 2020-ban kezdték építeni Pitești és Nagyszeben között. Eddig 13 kilométernyi részt adtak át a forgalomnak Szeben megyében. A Bukarestet a magyar határral (a Nagylak II. – Csanádpalota átkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópálya-szakasz a Bojca–Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni. Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat – a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint – naponta átlagosan több mint tízezer jármű veszi igénybe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-04: Belföld - :

Hírsaláta

NEHEZEBB ÁTJUTNI BULGÁRIÁBA. Tatarozás miatt részlegesen lezárják a Romániát Bulgáriával összekötő giurgiui Duna-hidat, amelyen július 9-étől egyetlen sávon, váltakozva halad majd a forgalom. Az átkelő bolgár szakaszának tatarozása becslések szerint két éven át fog tartani – számolt be a Maszol.
2024-07-04: Belföld - :

Közzétették a képességvizsga eredményeit

Az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenő jegyet románból és 68,7 százaléka matematikából – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ligia Deca oktatási miniszter. A tárcavezető szerint az átmenő jegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya.