Czetz János-emléktúra

2024. július 5., péntek, Élő múlt

Június van, a tanév vége, a nyári vakáció kezdete és iskolánk névadójának, Czetz János honvédtábornok születésének évfordulója is. Krajnik-Nagy Károly gidófalvi származású, jelenleg Kolozsváron élő közíró és kollégája, Sipos Márton Brassóban élő erdőmérnök, idegenvezető kezdeményezésére iskolánk tanulóinak Czetz János-emléktúrát szerveztünk.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Czetz János, a Brassóba 1849 márciusában bevonuló honvédsereg Bem által megbízott parancsnoka, a magyar szabadságharc legfiatalabb tábornoka 1822. június 8-án született Gidófalván. A Czetz család egyes tagjai Brassóban éltek, ezért a bécsújhelyi katonai akadémia elvégzése után Czetz János Brassót választotta tiszti karrierje első állomásának, ahol határőrök mellett is szolgálatot teljesített az Alsó-Tömös és Törcsvár közötti szakaszon.

Kirándulásunk útvonala végigkövette Czetz János tábornok szolgálati körzeteit: Vidombák, Rozsnyó, Törcsvár, Predeál, a Székelyek mezeje, Alsó-Tömös. Nagy lelkesedéssel készültünk erre a tanulmányútra, melyen 39 diák és 8 pedagógus vett részt (Bocz Ildikó-Rita, Lemhényi Katalin, Mátyás Judit, Zsigmond Zoltán Károly, Hajnal Katalin, Költő Hajnalka, Farkas Zsuzsanna és Téglás Hanna).

Első megállónk a vidombáki repülőtér volt, mely gyönyörű helyen fekszik a Barca folyó jobb partján. Itt rendezettség, tisztaság és szervezettség fogadott, mindenki előre tudott az érkezésünkről. A felügyelő tanároknak biztonsági mellényt osztottak, majd körbevezettek és elmagyarázták, milyen helyiségek vannak az épületben. Ami szembetűnt, hogy a román nyelvű feliratok mellett nemcsak angolul, hanem az anyanyelvünkön, magyarul is ki van írva minden. Láttuk az utasfelvevő (check-in) pontokat és az utasok érkezési helyét is. Az emeletről ráláthattunk az egész repülőtérre, a kifutópályára, az érkezési és indulási sávra.

Ha már repülőtéren voltunk, mindenképpen meg akartunk nézni egy fel- vagy leszállást. Az udvaron a kritikus zóna határán lévő sorompóig engedtek, ahol nagy izgalommal vártuk a repülőgép leszállását. Komoly felkészülés zajlik a repülő érkezése előtt: egy biztonsági autó ellenőrzi a leszállópályát, illetve egy digitális hangkeltő berendezéssel a repülőtérre esetleg betévedt vadállatok illetve a madarak riasztásával biztosították a gép problémamentes leszállását. Alkalmunk adódott megfigyelni, hogyan történik egy repülőgép tankolása.

Következő megállónk Rozsnyó volt, ahol megnéztük a XIV. században épült, felújítás alatt álló várat, majd Törcsváron megállva megtekintettük a Déli-Kárpátok egyik legfontosabb szorosát, a Törcsvári-szorost védelmező várat. Tömösre érve a jégeső miatt nem tudtunk kiszállni az autóbuszból, így a tömösi csata emlékművére szánt koszorút hazaérve az iskolaudvaron lévő Czetz János-mellszobor alá helyeztük el.

Mátyás Judit magyartanár

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Szabadidő - :

A nap fotója

2024-07-05: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Szákszendiek a Nyerges-tetőn (Nyári utakon)

Hallani sem hallottam soha erről a településről: közel ezer kilométerre található tőlünk Komárom-Esztergom vármegye Oroszlányi járásában. Szák és Szend települések negyven éve egyesültek. Nos, innen látogatott mifelénk egy tizenhat személyből álló csoport júniusban.