Nyári utakonSzákszendiek a Nyerges-tetőn

2024. július 5., péntek, Élő múlt

Hallani sem hallottam soha erről a településről: közel ezer kilométerre található tőlünk Komárom-Esztergom vármegye Oroszlányi járásában. Szák és Szend települések negyven éve egyesültek. Nos, innen látogatott mifelénk egy tizenhat személyből álló csoport júniusban.

  • Szákszendiek a Nyergesen, jobbról: Kosztolánszky István. A szerző felvétele
    Szákszendiek a Nyergesen, jobbról: Kosztolánszky István. A szerző felvétele

Vezetőjük egy régi mofettabarát ismerősöm, aki évek óta a kovásznai mofettákban (gyógy­gázfürdőkben) kezelteti végtagjait. Ezzel magyarázható, hogy nem egy alkalommal találkoztunk Kosztolánszky Istvánnal, a mihozzánk is gyakran szakmai tapasztalatokat tanulmányozó, szintén Komárom-Esztergom vármegyei székhellyel rendelkező Mofettával, Szén-dioxid-terápiával az Egészségért nevű nemzetközi egyesület tagjaiként. Kosztolánszky az évek során Erdély-szerető lett, aki a szépet a hasznossal összekötve falusfeleit is hívogatja erdélyi kiruccanásokra. Így jutott el egy alkalommal a Nyerges-tetőre is, ahol megcsodálta sok-sok anyaországi település emlékkopjáit, és elárulta barátainak, polgármesterüknek, Papp Attila Csabának – kinek Kolozsvár környéki gyökerei vannak – tervét: szákszendiekként állítanának ők is egy emlékkopját a Nyerges-tetőn elvérzett negyvennyolcas székely hősöknek.

Jókor gondolkozott, mintha tudta volna, hogy éppen 2024-ben van a negyvennyolcas őrnagy, Tuzson János, a nyergesi harcok parancsnoka halálának 120. évfordulója, személyéről magam mondtam el néhány életrajzi adatot a Nyergesi-obeliszknél.

A szándékból valóság lett. Vértesi tölgyből szákszendi emlékkopja született, amit a csíkkozmási önkormányzatiak segítségével saját maguk állítottak fel a Nyerges-tetőn. Faragta a szákszendi Kudor József, aki minden faragott emlékébe beilleszt egy általa kedvelt „mutatós sóder-kavicsot”, így tett ez esetben is, amit éppen valahonnan Afrikából hozott haza. Így lett a szákszendiek emléke különleges „köves-kopja”. Ráillesztgették a Marton család márványtábláját. A felirat a következő: „Egy maroknyi hős sírja felett kegyelettel hajt fejet egy egész nemzet!” Az emlékjel létrejöttét segítették a Kosztolánszky, a Papp és a Felső családok.

Mondanom sem kell, hogy bővült távoli kedves Erdély-barát ismerőseim száma, akik meglátogatták Kovászna fürdővárost, a gyógyfürdőket, mofettákat, a prázsmári szász templomerődöt, a Békási-szorost, és személygépkocsijukkal megjárták a Transzfogarast is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Élő múlt - :

Czetz János-emléktúra

Június van, a tanév vége, a nyári vakáció kezdete és iskolánk névadójának, Czetz János honvédtábornok születésének évfordulója is. Krajnik-Nagy Károly gidófalvi származású, jelenleg Kolozsváron élő közíró és kollégája, Sipos Márton Brassóban élő erdőmérnök, idegenvezető kezdeményezésére iskolánk tanulóinak Czetz János-emléktúrát szerveztünk.
2024-07-05: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Szívbetegek a Benkő-borvízforrásnál (Nyári utakon)

A Benkő-borvíz környékével ismerkedett a Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete soros nyári kiszállásán. Hagyománnyá lett a szokás: új dolgokkal ismerkedni, a lassan kimaradott társakra emlékezni a lélekszámában olykor negyedszáznyi „nyugisoknak”, akikkel ugyan ritkábban, de „szívikékként” szólítjuk egymást.