Ablakok

2024. július 5., péntek, Jegyzet
László Zsuzsa

Nem először említem, hogy folytonos képzelgésekkel, mindenféle embert látva a vélt sorsuk menti fantáziámat feszegetem. Nem unalmas játék, sőt, nagyon is izgalmas. Azt sem először mondom, hogy szeretek ablakokat nézegetni. Na, jó, a hálószobák esetlegesen félre húzva maradt függönyei mögé nem kukkerezek. De azt nem tagadom, hogy esténként a teraszon üldögélve akár kivilágított, vagy sötét ablakokra nézve nem kalandozom.

Hogy mik zajlanak vajon pont ott? Hol szeretnek, hol gyűlölködnek, hol ápolnak beteg embert, hol ünnepelnek új életet? Hol tervezgetnek, és hol adnak fel pont akkor mindent? Hol vacsoráznak nagyon különlegeseket, és hol kerül új becsülete a zsíros kenyérnek? Nem azért mondom, de jó ideje a zsíros kenyeret hagymával csakis egészségi nyavalyáim miatt mellőzöm, nálam abszolút nyerő volt mindig, minden mennyiségben. De a különlegességekre is mindig nyitott voltam, és lennék kíváncsiságom miatt, de már azokat sem lehet csak úgy.

De hogy ne kalandozzak el megint szokásom szerint ezerfelé, maradjak az emberek sokszínűségénél! A valós vagy elképzelt sorsuk akkori és ottani perceinél! Minden alakban, színben, mindig és mindenhol az ember érdekelt és érdekel elsősorban, nem tehetek róla. Az emberi sorsokkal való játszadozásomat bőven kimerítették vagy inkább megfejelték az elmúlt hetek, napok alatt lezajlott találkozások, beszélgetések. Úgy alakult, hogy több városban, különböző helyeken több emberrel beszélgettem. Régi és újdonsült ismerőssel, baráttal, akivel nem véletlenül beszélgettünk. Fesztiválon, városnapokon, itt meg ott. Ilyenkor zajlik az élet, azt látja az ember, hogy mindenki ezerrel pörög, örül az életnek. És aztán elkezd beszélgetni. Egy remek fesztivál remek előadása után, egy nagyszerű koncert után, egy igen jól sikerült évadzáró pikniken, egy közeli város többnapos ünnepe alatt. Nem járok sportrendezvényekre, ez az én mulasztásom, de ott is mennyiféle ember és életöröm! És micsoda sorsok lehetnek az életigenlés pillanatai mögött!

Az elmúlt napok alatt beszélgettem magánéleti válságban tébláboló, kétségbeesett ismerőssel, szakmai sikereket megélt vagy (és mégis) önmagával vívódó valamikori pályatárssal, súlyos beteg családtagot ápoló baráttal, és nem jó kilátásokkal, műtétre váró rákos beteggel. Beszélgettem több mindenkivel több mindenről. Mindezt a lehető legjobb hangulatú napokon, estéken. Ahol mindenféle ember ünnepelte az életet, jómagam is.

Aztán az ember hazamegy, kiül a teraszra, és elkezdi nézni az ablakokat.

 

Fotó: Pixabay

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Közélet - :

Közösségépítés a Hófehérke napköziben

A Hófehérke Napközi Otthon óvodapedagógusai június folyamán 25 órás továbbképzésen vettek részt Fazakas Misi és Mucha Oszkár, az Osonó Színházműhely képzői vezetésével. A Személyiségfejlesztés és szakmai eszközök gyarapítása – Közösségi megújulás és motiváció címet viselő programot a Hófehérke Alapítvány szervezésében, Sepsiszentgyörgy önkormányzatának támogatásával sikerült megvalósítani.
2024-07-05: Közélet - :

Sepsiszentgyörgy legnagyobb szabadtéri sportbázisát építettük meg a Csíki negyedben (Önkormányzati szemle)

Többfunkciós sportlétesítményt adtunk át múlt szombaton a Csíki negyedben – az ott élők több évtizedes álma vált valóra ezzel, mostantól kicsik és nagyok ingyen használhatják a korszerűen felszerelt, biztonságos sportpályákat. Az új létesítmény egyszerre több sportág gyakorlására alkalmas: kosárlabda-, röplabda-, lábtenisz- és tollaslabdapálya, valamint kültéri fitneszeszközök állnak a sportolni vágyók rendelkezésére.