Hírsaláta

2024. július 5., péntek, Belföld

HÚSZ ÉV ALATT EGYHARMADA KÉSZÜLT EL. 2004 júniusában kezdődött az észak-erdélyi autópálya építése, ám az eredetileg 415 kilométeresre tervezett Brassó–Bors sztrádából eddig csak 144 kilométert adtak át a forgalomnak, azt is három szakaszban: a Kolozs megyei Magyarnádas és Marosvásárhely között 125 kilométer, a Szilágy megyei Szilágynagyfalu és a Bihar megyei Berettyószéplak közötti 14 kilométer, Bihar község és Bors közötti 5 kilométer járható jelenleg.

  • Ha így folytatják, 40 év múlva készül el az észak-erdélyi autópálya. Fotó: Facebook / CNAIR
    Ha így folytatják, 40 év múlva készül el az észak-erdélyi autópálya. Fotó: Facebook / CNAIR

A Marosvásárhely és Brassó közötti 150 kilométeres szakaszt törölték a nyomvonalból, mert a román állam számára az Európával való összeköttetés megteremtésében a Konstanca–Bukarest–Nagyszeben–Szászsebes–Déva–Arad közötti A1-es autópálya megépítése lett a prioritás. Annál is inkább, mert erre pénzt is adott az Európai Unió. Így voltaképp az eredetileg 415 kilométeres Brassó–Bors autópálya a 270 kilométeres Marosvásárhely–Bors sztrádává zsugorodott, de ez is csak 2030-ra készül el teljes hosszában a jelenlegi tervek szerint. Habár húsz éve azt ígérték, hogy 2012-ben már Brassót is eléri az A3-as autópálya. (Transtelex)

GOMBÁSZT KELLETT MENTENI.  Csütörtökre virradólag a csíkszeredai hegyimentőcsapat két kereső drónt kezelő kollégája és a székelyudvarhelyi mentőkutyás egység közösen sietett egy elveszett gombászó segítségére Kőrispatak környékén. A férfi szerdán 12 óra körül indult el gombászni, majd értesítette a feleségét, hogy nem tudja, hol van, és hogy nem képes továbbmenni. A riasztás nem sokkal éjfél előtt érkezett a hegyimentőkhöz, a keresés pedig azonnal elindult. Az áldozat hajnali negyed 5-kor került elő, eszméleténél volt, de súlyos hipotermiás állapotban találtak rá, feltehetően egy enyhébb medvetámadás nyomait viselte magán. Elsősegélynyújtás és szállítás után a hegyimentők átadták az illetőt a mentőszolgálat szakembereinek, akik a székelykeresztúri sürgősségi kórházba vitték további kivizsgálásra és ellátásra. (Székelyhon)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Belföld - :

Három egymás utáni vasárnap lesznek a választások, köztük december 1-jén

Hetekig tartó feszültség után tegnap megállapodtak a parlamenti és az elnökválasztás menetrendjéről a koalíciós pártok: az elnökválasztás első fordulóját november 24-én, a másodikat december 8-án rendezik meg, a parlamenti választást pedig a kettő között, december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén.
2024-07-05: Közélet - :

Cimborák Setétpatakon

A magát a kíváncsi diákok lapjaként meghatározó Cimbora folyóirat szerkesztősége a héten tábort szervezett a Hatod alatti Setétpatakon olyan V–VIII. osztályos diákok számára, akik a táborozás lehetőségét pályázat útján nyerhették el a laptól. A nyertes diákok Kovászna, Hargita és Maros megyéből kerültek ki. A táborozókkal a helyszínen, a Setétpataki panzió teraszán beszélgettünk.