Munkáspárti kormány Nagy-Britanniában

2024. július 8., hétfő, Világfigyelő

Megalakította kormányát pénteken este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök. Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.

  • Új „lakó” a Downing Streeten. Fotó: Facebook / UK Prime Minister
    Új „lakó” a Downing Streeten. Fotó: Facebook / UK Prime Minister

A Konzervatív Párt, amely 2010 óta volt kormányon, 250 parlamenti mandátumot veszített a csütörtöki választáson, és ezzel 121-re csökkent frakciójának létszáma a 650 tagú londoni alsóházban. Ez a konzervatívok legrosszabb választási eredménye a párt eddigi történetében. A Munkáspárt 412 képviselői helyet nyert, 211-gyel többet, mint a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson, és ezzel 174 fős többségre tett szert a többi alsóházi frakció együttes létszámához képest. A parlamenti választáson a Munkáspárt a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, 1,6 százalékponttal többet a 2019-es választáson elért eredménynél. A konzervatívok szavazataránya példátlan mértékben, 19,8 százalékponttal 23,7 százalékra zuhant. A harmadik országos parlamenti erő, a Liberális Demokraták viszont a párt eddigi történetének egyik legjobb eredményét érték el 12,2 százalékos szavazataránnyal, amelynek alapján ugyancsak példátlan mértékben, 63 fővel 71-re nőtt alsóházi frakciójuk létszáma.

Súlyos, 38 fős mandátumveszteséget szenvedett a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek így mindössze 9 fős frakciója lesz a londoni alsóházban. Ennek várhatóan alapvető következményei lesznek a skóciai függetlenségi kilátásokra is. Most első ízben bekerült a londoni alsóházba Nigel Farage, a jobboldali radikális Reform UK párt vezetője, a brit EU-tagság megszűnéséért (Brexit) folytatott egykori kampány fő szószólója, aki korábban hét választáson próbált képviselői mandátumhoz jutni, mindannyiszor hiába. Farage mellett a Reform UK három másik tagja is parlamenti mandátumot szerzett.

A Downing Street-i kormányfői hivatal előtt miniszterelnökként elmondott első beszédében Starmer elismerően szólt konzervatív párti elődjéről, Rishi Sunakról, kijelentve: nem szabad lebecsülni azokat a vívmányokat, amelyeket Sunak az első ázsiai gyökerű brit miniszterelnökként elért. Az új miniszterelnök kijelentette: a munkáspárti kormány az ország nyugodt, türelmes újjáépítése mellett kötelezte el magát, de ezt a munkát „még ma el kell kezdeni, mert a feladat sürgős”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-08: Világfigyelő - :

Orbán Viktor Moszkvában

Miután múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a béketeremtés lehetőségeiről. Orbán Viktor moszkvai útját a nyugati vezetők többsége bírálta.
2024-07-08: Világfigyelő - :

Izmosodik a Patrióták Európáért frakció

A hétvégén több párt is bejelentette, hogy csatlakozik az Orbán Viktor, Andrej Babiš és Herbert Kickl, a Fidesz, a cseh ANO, illetve az Osztrák Szabadságpárt által alapított Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben. Ezzel biztossá vált, hogy a frakcióalapítás kritériumait teljesíti a csoportosulás.