Izmosodik a Patrióták Európáért frakció

2024. július 8., hétfő, Világfigyelő

A hétvégén több párt is bejelentette, hogy csatlakozik az Orbán Viktor, Andrej Babiš és Herbert Kickl, a Fidesz, a cseh ANO, illetve az Osztrák Szabadságpárt által alapított Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben. Ezzel biztossá vált, hogy a frakcióalapítás kritériumait teljesíti a csoportosulás.

  • Az alapító hármas: Andrej Babiš, Orbán Viktor és Herbert Kickl. Fotó: Facebook / Orbán Viktor
    Az alapító hármas: Andrej Babiš, Orbán Viktor és Herbert Kickl. Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Legutóbb, vasárnap a belga Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt közölte csatlakozási szándékát. Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben. Tom Van Grieken, a Vlaams Belang elnöke a párt interneten is elérhető közleményében úgy fogalmazott: „jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt”. Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. „Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre”.

A belga alakulatot megelőzően a három alapítón kívül ez idáig a portugál Chega párt, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-08: Világfigyelő - :

Munkáspárti kormány Nagy-Britanniában

Megalakította kormányát pénteken este Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök. Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.
2024-07-08: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Juliális Kilyénben

Bárhogy forog a nagyvilág kereke, településeinken él a vonzalom a kikapcsolódáshoz, közösségi ünnepeken szól a zene, lassítanak a rohanó hetek és esztendők: a kilyéniek is valósággal várták a falunapot, mi meg azon csodálkoztunk, hogy a csengő muzsikaszó közepette mindenki mozgatta vállát, billegtette magát, érezni lehetett, hogy vigadott a mindennapok embere.