Visszatért Robert Fico

2024. július 10., szerda, Világfigyelő

Első alkalommal vett részt a szlovák kormány ülésén tegnap Robert Fico miniszterelnök az ellene május közepén elkövetett fegyveres merénylet óta.

  • Fotó: Facebook / Robert Fico
    Fotó: Facebook / Robert Fico

„Lassan visszatérek a munkatempóba, és remélem, hogy mihamarabb rendben leszek, hogy teljes mértékben el tudjam látni a funkciómat, amelyre Szlovákia állampolgárai megválasztottak” – mondta Fico a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek a kabinet tegnapi ülése során. A hírügynökség szerint a miniszterelnök a kormány szerdára tervezett ülésén is részt vesz. Fico a közösségi médiában, Facebook-oldalán is üzent: „Drága progresszív-liberális média és ellenzék, elnézést, hogy túléltem, de visszatértem”.

Robert Fico a merénylet után először júniusban mutatkozott a nyilvánosság előtt egy, a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében, majd – kormánytagok közlései szerint – ahogy állapota kezdett jobbra fordulni, már aktívan bekapcsolódott a kormányzati munkáról folytatott egyeztetésekbe. Az elmúlt napokban részt vett a Ciril és Metód napja alkalmából rendezett állami ünnepségen, illetve hétfőn egy aratási rendezvényen is.

Mint ismert, az 59 éves szlovák kormányfőre május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után lőtt rá többször Juraj Cintula 71 éves lévai lakos. Az előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádját a múlt héten terrorcselekmény vádjává minősítették át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-10: Világfigyelő - :

Kijevi gyermekkórházat ért találat

Befejeződtek a mentési munkálatok az ukrán főváros, Kijev központjában lévő Ohmatdit gyermekkórház területén, amelyet hétfőn ért orosz rakétacsapás. Ihor Klimenko belügyminiszter tegnapi közlése szerint ezen a helyszínen két ember vesztette életét és 32-en sérültek meg. A Kijevet ért támadássorozatnak összesen 32 halálos áldozata lett.
2024-07-10: Világfigyelő - :

Dicséret a Kremlből

Nem üzent Joe Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak, kérdésre válaszolva. A Kreml szóvivője ugyanakkor méltatta a magyar miniszterelnök béke-erőfeszítéseit.