Újabb gólyák a kézdivásárhelyi állatmenhelyen

2024. július 10., szerda, Közélet

Tavaly Friderika vendégeskedett a kézdivásárhelyi Benji állatmenhelyen, idén két növendék gólya került a Forró Béla által vezetett létesítménybe, egyiket Nyujtódról, a másikat Lemhényből vitték oda lakossági értesítést követően.

  • Forró Béla a rossz állapotban lévő madarat eteti, előtérben a Lemhényből hozzájuk került kisgólya. A szerző felvétele
    Forró Béla a rossz állapotban lévő madarat eteti, előtérben a Lemhényből hozzájuk került kisgólya. A szerző felvétele

A múlt évben egyetlen gólya került be a menhelyre, Friderikát sikerült felnevelni és egy adott pillanatban elrepült, azóta sem látták viszont. Idén két pusztulásra ítélt növendék gólyát gyűjtött be Forró Béla, az egyiket Nyujtódról. „Mintegy két hete jelezték, hogy Nyujtódon átázás miatt leesett a póznáról egy gólyafészek, sajnos, az ott élők is egy, talán másfél nap után vették észre, hogy a törmelék alatt ott egy kisgólya, és életben van. Egy család pár napig megpróbálta etetni, viszont egy kisgólya naponta három-négyszer is enni kívánna – az emberek meg ilyenkor nagyon elfoglaltak –, így értesítettek, és mi elhoztuk az eléggé rossz bőrben lévő madarat. Azóta gondozzuk, tápláljuk, kissé megerősödött, de még mindig nagyon gyenge, remélni merem, hogy életben marad. Úgy látom, ha meg is erősödik, a telet nálunk fogja tölteni” – mesélte az egyik gólya történetét a menhely vezetője.

A másik kisgólya ugyan sánta, de lényegesen jobb állapotban van, simogatásra furcsa, sípoló hangokat bocsát ki. „Jelezték, hogy Lemhényben egy gólya van a főút szélén, azonnal kiszálltunk, nehogy elüssék. Sokat kerestük, míg végül találkoztunk egy illetővel, aki elmondta: a kisgólya besétált az udvarára, nála vendégeskedik”. Forró Béla nem tudja, mi történhetett a fiókával, két dolgot valószínűsít. Ahol először látták, ott van egy fészek, abban most is három növendék él, lehet, az anyjuk nem bírta táplálni és kilökte a fészekből, hogy az erősebbek megmaradjanak, ez az állatvilágban megszokottnak számít. Ennek az elméletnek ellentmondani látszik, hogy állítólag az anyagólya egyszer leszállt melléje, talán etetni próbálta, így megtörténhet, hogy a fióka csak kiesett a fészekből. „Nem hiszem, hogy repülni próbált, a fiókák egyszerre próbálkoznak ezzel” – magyarázta Forró Béla, aki baromfibelsőségekkel és hallal eteti, erősíti a menhely „vendégeit”. Reménykeltő, hogy a rossz állapotban lévő, de a társával eléggé harciasan, ellenségesen viselkedő gólyának is jó étvágya van.

A menhely vezetője elmondta: amint a Lemhényből hozzájuk került gólya megerősödik, nagyobb területre helyezik át, és reméli, hogy ősszel el is tud majd repülni tőlük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-10: Közélet - :

A hazatérés napja Baróton

A baróti református templomban tartották vasárnap a hazatérés napját, amely a templom felszentelésére emlékezteti a híveket annak ünnepi évfordulóján. 
2024-07-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megérte fellebbezni (Képességvizsga)

Több nyolcadikosnak javult a jegye, mint ahánynak romlott a képességvizsga-dolgozatok újrajavítása után, így kicsit emelkedett az átmenési arány is megyénkben.