A hazatérés napja Baróton

2024. július 10., szerda, Közélet

A baróti református templomban tartották vasárnap a hazatérés napját, amely a templom felszentelésére emlékezteti a híveket annak ünnepi évfordulóján. 

  • A baróti református templomban idén is megemlékeztek a templomépítőkről. Fotó: Demeter Zoltán
    A baróti református templomban idén is megemlékeztek a templomépítőkről. Fotó: Demeter Zoltán

A baróti református egyházközség július 2-át a gyülekezet napjává nyilvánította, hátrahagyva, hogy a templom felépítésének (1994–2004 között), valamint felszentelésének (2006. július 2.) emlékére minden év júliusának első vasárnapján tartassék hálaadó istentisztelet, a gyülekezet tagjai és a gyülekezetből elszármazottak gyűjtessenek egybe, és legyen ez a nap az egyházközség tagjai számára a hazatérés napja. Így történt idén is.

Tordai Árpád lelkipásztor a Máté evangéliumából felolvasott bibliai igére alapozva prédikációját, a hazatérő, otthonát, szülőföldjét hosszú idő után ismét megpillantó ember biztonságérzetének, felszabadultságának örömét vonta párhuzamba az ünnepi alkalommal, mondván, hogy a hazatérés bárhol, bármikor lehetséges, az mindig megerősítő lehet számunkra, ha őszintén fogadjuk a meghívást a biztonságot jelentő otthonunkba. Áldást kért a templomépítő előző lelkipásztorra, Krizbai Imrére, valamint a templomépítő presbitériumra is, és angol nyelven köszöntötte a Goes városából érkezett hollandokat, akik nemcsak a templom felépítésében, de a városi kórház fenntartásában is sokat segítettek a barótiaknak.

Baló András és Komporály Viktor gondnokok ünnepi beszédeikben hangsúlyozták: a templom Isten kegyelméből és szeretetéből épült, s ha mindenki sajátjának érzi és áldozatot hoz fennmaradásáért, akkor Isten háza maradhat még nagyon hosszú ideig, és nem fog átalakulni valami mássá, mint ahogy az történik napjainkban Nyugat-Európa számos országában.

Az ünnepi alkalom az Aczél Zsuzsanna karnagy vezette felnőtt- és gyermekkórusok szolgálatával folytatódott, Moroianu Anna pedig Pilinszky János szeretetről szóló gondolatait olvasta fel.

Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Jézus útján járó gyermekek

Túlnőtte a falu határait a szotyori református egyházközség által szervezett vakációs bibliahét, az idei, immár ötödik táborba naponta ötven-hatvan gyermeket fogadnak, köztük Sepsiszentgyörgyről érkezőket is. A tanulást és játékot ötvöző program célja, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek Jézushoz, megismerjék a keresztyén értékeket, megéljék a közösséghez való tartozás örömét.
2024-07-10: Közélet - Bartos Lóránt:

Újabb gólyák a kézdivásárhelyi állatmenhelyen

Tavaly Friderika vendégeskedett a kézdivásárhelyi Benji állatmenhelyen, idén két növendék gólya került a Forró Béla által vezetett létesítménybe, egyiket Nyujtódról, a másikat Lemhényből vitték oda lakossági értesítést követően.