Összeférhetetlenséggel vádolják Temesvár polgármesterét

2024. július 11., csütörtök, Belföld

Összeférhetetlenséggel vádolja Dominic Fritz temesvári polgármestert az összeférhetetlenségi ügynökség (ANI) egy tegnap közzétett közleményében. Az elöljáró tagadta a vádakat és bejelentette: megtámadja a bíróságon az ANI döntését.

  • Fotó: Facebook / Dominic Fritz
    Fotó: Facebook / Dominic Fritz

A közhivatalt viselő személyek vagyonosodását vizsgáló hatóság közleményében azt állítja, hogy Dominic Fritz még a 2020-as választási kampányban pénzt vett kölcsön egy magánszemélytől, majd polgármesterré választása után elöljáróként egy olyan cég javára írt alá önkormányzati okiratot, melyet az illető személy képviselt. Az ANI szerint a 2020 novemberében hozott döntésével Fritz megszegte az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat, így a vádak beigazolódása esetén elveszítheti polgármesteri mandátumát, valamint három évre megfoszthatják a közhivatal viselésének jogától.

Dominic Fritz tegnap Facebook-oldalán reagált a vádakra, abszurdnak nevezve az ANI döntését, melyet szerinte nem támasztanak alá tények. Mint írta, az illető magánszemély építész, és egy kliense számára készített elő egy övezeti városrendezési tervet (PUZ), melyet még elődje, Nicolae Robu látott el kézjegyével. Mielőtt azonban az ezzel kapcsolatos önkormányzati határozat a döntéshozó testület elé került volna, hivatalban lévő polgármesterként neki is alá kellett írni a dokumentumot. Hangsúlyozta: az építész – aki a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyi önkormányzati képviselője – nem volt kedvezményezettje a PUZ-nak, ahogy jómaga sem látott egy lejt sem a tőle kölcsönkért pénzből. Mint mondta, a kért 25 ezer lejt azonnal visszaadta, amint a választási hatóság folyósította számára a kampányra szánt pénzt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2024-07-11: Belföld - :

Tragédia miatt ismét napirenden a medvekérdés

A lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető a Bucsecs-hegységben történt halálos medvetámadás nyomán tegnap bejelentette, hogy növelik az idei évre szóló kilövési kvótát.
2024-07-11: Belföld - :

Hírsaláta

ISMÉT RENGETT A FÖLD. A Richter-skála szerint 3,6-os erősségű földrengés történt tegnap reggel 8 óra 44 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségben – közölte az országos földfizikai intézet (INCDFP).