Nemzetközi fúvóstalálkozó Rétyen

2024. július 11., csütörtök, Közélet

Rangos esemény, nemzetközi fúvóstalálkozó helyszíne lesz a hétvégén Réty, ahol a 32. alkalommal sorra kerülő rendezvényen ezúttal nyolc anyaországi és székelyföldi fúvószenekar mutatkozik be.

  • A fúvóstalálkozó részeként évek óta Sepsiszentgyörgyön is fellépnek a fúvósok. Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. Henning János archív felvétele
    A fúvóstalálkozó részeként évek óta Sepsiszentgyörgyön is fellépnek a fúvósok. Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. Henning János archív felvétele

A kétnapos rendezvény egyik helyszíne Sepsiszentgyörgy lesz, szombaton délután térzenével örvendeztetik meg a városközpontban az érdeklődőket az anyaországi vendégzenekarok. Maksai József karnagy lapunknak elmondta, az idei találkozó résztvevői Tótkomlós, Heves és Bicske települések zenekarai mellett a kézdivásárhelyi, barátosi, uzoni, korondi, valamint a rétyi fúvósok, becslése szerint a seregszemlén mintegy 450-en szólaltatják meg hangszerei­ket. A rétyi Kováts András Fúvósegyesület fennállásának 45. évfordulója tiszteletére pénteken este ünnepi, zárt körű hangversenyt tartanak a helyi kultúrotthonban, melyre a testvértelepülések, Bicske és Inárcs küldöttségét is meghívták.

A 32. találkozó nyitányaként szombaton délután négy órától Bicske és Heves fúvószenekarai, valamint a tótkomlósi ifjúsági koncertfúvószenekar Sepsiszentgyörgy központjában lép fel. A rétyi templomkertben vasárnap délelőtt megemlékező istentiszteletet tartanak, majd megkoszorúzzák az elhunyt zenészek kopjafáját. A hagyományokhoz híven a zenekarok 12 órakor vonulnak fel a falu központjában, majd a rendezvény helyszínén, a sport- és kulturális központban tartják a hivatalos megnyitót, a részt vevő zenekarok hangversenyeit ugyanitt lehet meghallgatni 13 és 18 óra között. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-11: Közélet - Szekeres Attila:

Régészeti feltárás: miből lesz a szenzáció?

A rendkívülitől a korszakalkotóig több jelzőt használt a román sajtó egy sepsiszentgyörgyi régészeti feltárás minősítésére. Az ásatásvezető régész lapunknak elmondta, találtak többek között egy egyedi darabot, de egyébként semmi különlegesség nem jellemzi az eredményt. Érdeklődésünkre leszögezte: a feltárt tárgyak nem köthetők a dákokhoz.
2024-07-11: Jegyzet - Mózes László:

Magyarigen, magyar igen

Magyarigen és magyar igen: e szó, illetve szókapcsolat szinte azonos, mégis, egy szóköz lényegesen módosít jelentésükön. Magyarigen egy Gyulafehérvár szomszédságában lévő, magyar szempontból egykor jelentős település neve, ahol az elmúlt évszázadok alatt szinte teljesen elfogyott a magyar ajkú lakosság, míg a magyar igen magyar ajkúak, azaz a magyar közösség egyetértését jelenti, egy ügy támogatását, felkarolását. Vagyis igenlését, azt, amikor visszaszorul a nem: a tagadás, a kifogásolás, a sehova sem vezető magyarázkodás. Igen a valahová vezető útra, igen az életre, igen a világosságra, igen az értelemre.