Átadták a rendőrségnek a drogtesztelőket

2024. július 11., csütörtök, Közélet

Hat darab drogkimutató készüléket vehet használatba a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya, miután e havi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa jóváhagyta az önkormányzat által vásárolt eszközök ingyenes haszonbérbe adását. Az eszközök és a szükséges tesztkészletek közel 136 ezer lejbe kerültek, beszerzésüket a megyei tanács tavaly kezdeményezte, de bizonyos megszorítások miatt csak most sikerült lezárni a folyamatot.

  • Hat ilyen készüléket vehetett át a közlekedésrendészet. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa
    Hat ilyen készüléket vehetett át a közlekedésrendészet. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Amint arról beszámoltunk, a megyei önkormányzat a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság kérésének tett eleget, amikor múlt év szeptemberében úgy döntött, hogy hat drogkimutató készüléket vásárol és használatba átadja a közlekedésrendészetnek. Tamás Sándor, a testület elnöke akkor úgy fogalmazott: sajnos, jelenséggé vált Romániában a kábítószer-fogyasztás, a közutakon egyre több drog hatása alatt álló gépkocsivezetőt azonosítanak, Háromszéken a rendőrség jelentése szerint például tavaly augusztus folyamán több mint húsz gépkocsivezető esetében észleltek kábítószer-fogyasztást. Az elnök ismertette: a megyei főkapitányság támogatásért fordult a megyei önkormányzathoz, és ők igyekeznek hozzájárulni a kábítószer-fogyasztás visszaszorításhoz, így hat Drugtest Analyzer készülék megvásárlását ajánlották fel, amelyekkel a közlekedésrendészetet látják el. Tamás Sándor akkor azt is elmondta, hogy közbeszerzési eljárással vásárolják meg az eszközöket, ami 100 és 150 ezer lej közötti kiadást jelent.

A készülék kiszűri az amfetamin, benzodiazepin, metamfetamin, kokain, cannabis, ópium, ketamin és metadon készítményeket. Dr. Tarczali Mária tanácstag az említett ülésen jelezte, hogy a drogteszt egyes gyógyszerek esetében is pozitív eredményt mutat. Ilyenek a benzodiazepin-származékok, mint alprazolám, diazepám, nitrazepám, klonazepám, flunitrazepám, flumazenil, midazolám. Az ezeket fogyasztók is fennakadhatnak a drogteszten, de amúgy nekik nem szabad járművet vezetniük.

Amint arról múlt év novemberében beszámoltunk, a készülékek megvásárlásáért az önkormányzat elindította a közbeszerzést, de mivel a szerződést még nem kötötték meg a beszállítóval, le kellett mondaniuk a beszerzésről. Az ok a kormány egyik napról a másikra bevezetett költségcsökkentő rendelkezéscsomagja volt. Ekkor a közbeszerzést leállították, majd idén tudták újrakezdeni és megvenni az eszközöket, melyeket a tegnap hivatalosan átadtak a hatóságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-11: Közélet - Bartos Lóránt:

Előkészítik a terepet a darunak (Kézdivásárhelyi uszoda)

Folytatódik az építkezés a kézdivásárhelyi fedett uszodánál, a munkások most készítik elő a helyet annak az óriásdarunak, amely a tetőszerkezet elemeit fogja felszerelni. Elképzelés szerint idén már a tetőelemek is a helyükre kerülnek.
2024-07-11: Közélet - Nagy D. István:

Idén elmarad a hídjavítás, új terv készülhet (Sepsiszentgyörgy)

Noha nem született meg a végső döntés, de úgy tűnik, új tervet rendel Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Kórház utca fölött átívelő Gábor Áron utcai híd korszerűsítésére, és várhatóan egy évig nem kell munkálatokra számítani az Erzsébet park szomszédságában található felüljárónál. Az önkormányzat annak nyomán döntött így, hogy egy mérnöki szaktanulmány eredményei, valamint a kivitelezővel kialakult patthelyzet miatt az eredeti elképzelés megvalósítása lehetetlenné vált. A városháza illetékesei szerint tulajdonképpen egy új híd épülne, amely megfelel a szabványoknak.