Vissza kell adni az iskola becsületét

2024. július 11., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A képességvizsga és az érettségi nem csupán a diákokról szól, hanem az oktatási rendszerről és az egész társadalomról, amelyek meglehetősen rossz bizonyítványt állítottak ki magukról idén is.

Vannak olyan gyermekek, akik csak a hivatalból járó egy pontot kapták meg a képességvizsgán – azaz nulla tudással bírnak nyolc év után –, és országszinten közel 16 ezerre rúg azoknak a száma, akik el sem értek a tanév végéig. Ez bő 9 százalékos lemorzsolódás egyetlen esztendő alatt. 12 év távlatában még rosszabb a helyzet: az érettségi átmenési aránya ugyan meghaladja a 76 százalékot, de ez csak fele a 18–19 éveseknek. Nemzetközi összehasonlításban siralmasan festünk: a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabéták arányát tekintve Románia abszolút bajnok az Európai Unióban. Az okok ismertek: az iskolázatlanság nagyrészt a szegénységgel függ össze, a funkcionális analfabetizmus a 35 éve ötletszerűen „reformált” oktatási rendszerrel. Ezzel elsősorban a szakértők buktak meg, hiszen még a Ceaușescu-korszakban is több esélye volt egy szegény gyermeknek a tanulással feltörni, mint ma.

Ezen az úton nem mehetünk tovább, valamit sürgősen tenni kell. Lehet akár szervezési dolgokkal is kezdeni. Például a három hónapos nyári vakáció megrövidítésével, mert ez szinte a duplája annak, amit a fejlett nyugati országban kapnak a gyermekek, és több gondot is okoz. A 9 hónapos tanévben a tizenévesek napi 6–8 órát görnyednek a padban, és még házi feladataik is vannak, ami embertelen, káros a testi-lelki egészségre, és nem is hatékony a valódi tudás szempontjából. A tanítási időszak meghosszabbításával lazább lenne a napirend, maradna idő más tevékenységekre (szórakozásra, sportra, kultúrára, lötyögésre), és a kevésbé terhelt diák jobban is tudna figyelni az órákon; a tanárok sem fáradnának úgy ki a szellemileg pihentebb, energiáikat délutánonként levezető tanítványok mellett, és a szülőkön is segítene, mert nagyon nehéz a téli, tavaszi és nyári vakációs felügyeletet megoldani évi 21–25 napos szabadságból, főleg ha szakmai továbbképzésre is innen kell áldozni. Lehetne csökkenteni az osztálylétszámot is: így nem az óraszámok növelésével kellene megőrizni a gyermekek fogyása által veszélyeztetett tanári katedrákat, és több idő jutna egy-egy diákra, a felzárkóztatására. Hely van, jóval kevesebben járnak most iskolába, mint 30–40 évvel ezelőtt.

Lényegi változást azonban magán a tananyagon kell eszközölni. Kevesebb elméleti és több gyakorlati tudást kell adni a gyermekeknek, és ami a legfontosabb: el kell érni, hogy minden jegy ugyanannyit érjen az árapataki iskolában is, mint a Mikóban. Így elkerülhető az „elit” iskolák túlzsúfolása és a falvak kiürülése, de még a nyolcadikos záróvizsga is fölöslegessé válik, mert ha mindenütt azonos értékű az 5-ös és a 10-es, akkor a négyévi általános megbízható minősítést ad a gyermekről, ráadásul nem csupán két-három tantárgyon (román, matek, magyar), illetve a vizsganapi (akár gyomorrontás vagy a közlekedési nehézségek által befolyásolt) teljesítményen múlik a továbbjutás. Nem engedhetünk kisvárosnyi gyermeket elveszni évente, mivel az ország legnagyobb ellensége a tanulatlanság.

 

A szépen felújított bitai iskola, ahova már nem jár gyermek. Albert Levente felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-11: Közélet - Nagy D. István:

Idén elmarad a hídjavítás, új terv készülhet (Sepsiszentgyörgy)

Noha nem született meg a végső döntés, de úgy tűnik, új tervet rendel Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Kórház utca fölött átívelő Gábor Áron utcai híd korszerűsítésére, és várhatóan egy évig nem kell munkálatokra számítani az Erzsébet park szomszédságában található felüljárónál. Az önkormányzat annak nyomán döntött így, hogy egy mérnöki szaktanulmány eredményei, valamint a kivitelezővel kialakult patthelyzet miatt az eredeti elképzelés megvalósítása lehetetlenné vált. A városháza illetékesei szerint tulajdonképpen egy új híd épülne, amely megfelel a szabványoknak.
2024-07-11: Közélet - Bodor János:

Új híd Kovászna és Kommandó határán

Megnyílt a forgalom előtt a Nagy-Bászka-folyón áthaladó új híd az Ölves erdőrész felé vezető erdei úton. Az átkelő megépítését a megyei erdőgazdálkodási igazgatóság kezdeményezte, a beruházás mintegy 2,5 millió lejbe került, a szükséges összeget az erdőgazdálkodás akadálymentesítésére létrehozott országos alapból fedezték.