A mesék ideje lejárt

2009. február 20., péntek, Nyílttér

Csak nálunk lehetséges, hogy egy ma elfogadott törvény holnap már nem érvényes. Itt most nem sorolnám fel a választások előtt minden párt által megígért és elfogadott nyugdíj- és béremeléseket, amelyeket a választók valósnak véltek — a szegény nép nem gondolt arra, hogy gazdasági válság következik, amely természetesen csak a nincstelenebbeket fogja érinteni, a módosabb elitet nem —, csak felhívnám a figyelmet, hogy Emil Boc kormányfő szekérderéknyi, fővárosba rendelt tanácsadójának ingyen szállodai lakás, utaztatás stb. jár.

Ők vajon hallottak a válságról, amit most közösen próbálnak agyunkba sulykolni az 1990 óta folyton ellenkező oldalon álló demokrata és szocialista pártok? A kormány első két hónapi szereplése nem sok bizalmat és biztosítékot nyújt a négyéves együttműködésre, ez a kutya-macska-egér barátság előreláthatólag sokkal kevesebbet fog tartani. Csodálkozom, hogy a szociáldemokrata párt ilyen simán bedől minden demokrata-liberális kezdeményezésnek, amelyet láthatóan az államfő vezérel, nem gondolva arra, hogy ezzel mennyit veszíthet választói körében. Négy év alatt Băsescut már nagy játékosként könyvelte el a közvélemény, de legutóbbi kijelentése — hogy Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája — azt sugallja, ő élete végéig államelnök szeretne maradni. Ez teljesen lehetetlen, még elképzelni sem jó.

Az RMDSZ jelenlegi helyzetét illetően: a szövetségi elnök a kampány idején azt ígérte a Nyárád menti településeken, hogy a magyarság teljesen új úton fog elindulni. Hát elindultunk ismét ellenzékben, tizenkét évi kormányzás után, ami alatt nem sikerült kiharcolni sem kisebbségi törvényt, sem önálló magyar egyetemet a másfél milliós magyarságnak, egyéb székelymagyar óhajokról nem is beszélve. Amikor egy-egy kérelmünkkel előhozakodtunk, a bársonyszékben ülők mindig elutasítottak, közölték, hogy mindez nem időszerű, és megnyugtattak azzal, hogy hosszú távú tervekre van szükség. Nem tudni, kinek a hibájából maradtunk ki a kormányzásból, nem is hibásakat keresünk, de annyi biztos, hogy a szövetségből vasakaratú párttá lett alakulat vezetői tévedtek, Tőkés László kizárásával megosztották a magyarságot, és ezt soha nem ismerték be, mindig másokra mutogattak, az otthon maradt választók, az új párt volt az oka mindennek, pedig a magyarság eltávolodása már régebb megkezdődött. A román politikai elittől átvett meséket a felnőttek már nem veszik be, ideje lenne újakat írni.

Lőrincz Béla, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2009-02-20: Nyílttér - x:

Az utca hangja

SZAKÁL BARNA, Sepsiszentgyörgy. Olvastam a Há­romszékben Szilágyi Szabolcs írását az ebédszünetről, és igen elgondolkoztam rajta. 22 éves vagyok, és az előző munkahelyemen két tízperces és egy 15 perces szünetet kaptunk naponta, de ez utóbbi sem elég három szendvics nyugodt elfogyasztására.
2009-02-20: Nyílttér - x:

Tipikus, ismerős, ám egyben veszélyes is!

Az elnöki vagy félelnöki államformát álmodó, akaró államfő budapesti kijelentései, kirohanásai után tovább folytatja az énjéből is fakadó mutatványos cirkuszi jeleneteit. A Székelyföld területi autonómiájának hangos tagadása után valami olyasmit is mondott ott: addig kell mondani, hogy NEM, amíg a székelyek végre megértik, és elfogadják ama kijelentését, hogy SOHA.