Forintok a határon túli magyaroknak

2007. július 28., szombat, Világfigyelő

Több mint 281 millió forint támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók oktatási célokra a Szüőföld Alap forrásaiból ― tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda tegnap az MTI-t. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai, valamint magyarországi pályázók részesülnek.

A Babeş―Bolyai Tudományegyetem háttérintézménye, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 18 millió forintot kap, melyet az intézmény az elitképzést biztosító szakkollégiumi hálózatok bővítésére, a tanár-diák együttműködési formák hatékony megszervezésére, a magiszteri képzésben részt vevők támogatására kíván fordítani, továbbá bővíteni szeretné a vendégtanárprogram keretében a magyar nyelvű oktatási kínálatot. A révkomáromi Selye János Egyetem 16,3 millió forintot fordíthat üzemeltetési költségekre. Az Újvidéki Tudományegyetem keretén belül működő Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a vajdasági magyar pedagógusképzés megerősítését tűzte ki célul, hogy az intézmény eleget tegyen az akkreditáció megszerzéséhez szükséges feltételeknek ― tudatta a Kormányszóvivői Iroda, hozzáfűzve, hogy a tervet 21 millió forinttal támogatja a Szülőföld Alap.

Emlékeztettek arra is, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Jótékonysági Alapítvány már évek óta küzd azért, hogy anyagi hátteret teremtsen a kárpátaljai magyar felsőoktatás fejlesztésére: az alapítvány a régió magyarságát a felsőfokú diploma megszerzésére ösztönzi, és egyben szerepet vállal a magasan kvalifikált szakemberek kiképzésében. A program 15 millió forintos támogatásban részesül.

A Kormányszóvivői Iroda felhívta a figyelmet arra is, hogy a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma szeptemberben írja ki újabb pályázatait.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2007-07-28: Gazdaság - Ferencz Csaba:

Koncertturné négy tételben (A Vox Humánával)

Egy művészegyüttes nemzetközi turnén, fesztiválon való részvétele — a minőségen túl — ma elsősorban pénz kérdése. Na meg kapcsolatoké. Az idén fennállásának 35. évfordulóját ünneplő sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus a pénzen kívül mindennel rendelkezik ahhoz, hogy egy fesztiválmeghívásnak eleget tegyen. S ha — intézményi, illetve magántámogatások mellett — az énekeseknek is zsebbe kell nyúlniuk, az már nem újdonság, így igent lehetett mondani a Róma környékén és az örök városban tartott I Castelli Incantati Fesztivál szervezőinek...
2007-07-28: Világfigyelő - x:

Különös halál Ibizán

Két magyar turista holttestére bukkant a spanyol rendőrség Ibiza szigetén. Az első boncolási eredményekből arra lehet következtetni, hogy a 46 éves férfi megkötözte, többször megütötte, megszúrta, majd megfojtotta 29 éves feleségét.