Röviden

2007. július 28., szombat, Világfigyelő
Munkácsy-kiállítás Munkácson

Munkácsy Mihály műveiből nyitott meg kiállítást tegnap Munkácson, a festőművész szülővárosában Viktor Juscsenko ukrán elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kiállításnak a magyar történelemben oly nagy szerepet játszó Munkácsi vár ad helyet.

A művek részben Pákh Imre magángyűjtőtől, a budapesti Nemzeti Galériából származnak, a művész tárgyait pedig a békéscsabai múzeumból kapták kölcsön. Egynapos kárpátaljai látogatását a miniszterelnök Ungváron kezdte meg, ahol ukrajnai magyar szervezetek, a kárpátaljai magyar egyházak, oktatási intézmények vezetőivel találkozott. A két mérvadó kárpátaljai magyar szervezetet, az egymással rivalizáló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget elnökeik, Kovács Miklós és Gajdos István képviselték.

Vádolják a volt francia kormányfőt

Vádat emeltek tegnap Dominique de Villepin volt francia kormányfő ellen ,,rágalmazásban való bűnrészesség" címén a Clearstream-ügyben ― közölte újságírókkal Villepin egyik ügyvédje. A Clearstream-ügyben az a gyanú merült fel, hogy 2004 januárjában Villepin külügyminiszterként Jacques Chirac akkori államfő tudtával rendelt el titkos nyomozást egy utóbb hamisítványnak bizonyult lista ellenőrzésére, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt kevert pénzmosás gyanújába. A listán szerepelt Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő ― akkori belügyminiszter ― is, aki akkoriban köztudottan Villepin riválisa volt a Chirac utódlásáért folytatott küzdelemben.

Moszkva: veszélyes Koszovó függetlensége

Az európai béke csak Szerbia területi épségének tiszteletben tartásával épülhet ― jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-szerbiai Koszovó tartomány függetlenségére tett javaslatokra válaszul. ,,Szerbia népe ma szuverenitását és területi épségét védelmezi. Nem épülhet a béke Európában a nemzetközi jog alapelveinek figyelembevétele nélkül" — mondta Putyin egy ünnepségen a Kremlben.

Aszpirin miatt kiürítettek egy épületet

Kiürítették csütörtökön azt a washingtoni épületet, amelyben az ABC News hírtelevízió helyi irodája is van, mert gyanús fehér port tartalmazó borítékot találtak ott, de később kiderült, hogy aszpirinről van szó.

A Putyin-generáció csodálja Sztálint

Az orosz fiatalok csodálják a sok millió ember haláláért felelős szovjet diktátort, Joszif Sztálint, és ki akarják utasítani a bevándorlókat Oroszországból ― derül ki egy közvélemény-kutatásból. A Putyin-generáció: az orosz fiatalság politikai nézetei címmel a Jurij Levada Központ készített felmérést. Arra a kérdésre, hogy Sztálin bölcs vezető volt-e, a megkérdezett 1802, 16 és 19 év közötti fiatal fele válaszolta, hogy az volt. ,,Ötvennégy százalék válaszolta azt, hogy Sztálin több jót tett, mint rosszat ― mondta Theorode Gerber, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora. Negyvenhat százalék nem értett azzal egyet, hogy Sztálin kegyetlen zsarnok volt." ,,Aggasztónak találtuk azt, hogy a mai Oroszországban a fiatalok jelentős arányának kedvező vagy vegyes véleménye van Sztálinról és hagyatékáról. Véleményünk szerint helyesebb lenne, ha többen ítélnék el a Sztálin-érát" — tette hozzá Gerber. A közvélemény-kutatás szerint a fiatalok 17 százaléka nem értett azzal egyet, hogy Sztálin volt a felelős több millió ártatlan ember bebörtönzéséért, megkínzásáért és megöléséért, míg 40 százalékuk szerint eltúlozták a megtorlásokban játszott szerepét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-07-28: Világfigyelő - Pálmai Tamás:

Alázat (Békési levelek)

Alázat kellene ehhez a XXI. századi élethez. Az kellene mindenki részéről, hogy egymást tisztelve, nem bántva, valahogy megpróbáljuk élhetővé tenni ezt a tülekedéstől, könyökléstől, pénz utáni loholástól, irgalmatlan önteltségtől és egoizmustól rondává torzított világot.
2007-07-28: Közélet - Szekeres Attila:

Ésszerűen költekeznének (Sepsiszentgyörgy)

Módosította költségvetését a megyeszékhely önkormányzata. A tervezetthez képest átcsoportosítottak bizonyos összegeket: ahol látszott, hogy idén nem kerül sor a beütemezett munkálatokra, onnan elvettek, és máshová irányították.