Hírsaláta

2009. február 25., szerda, Belföld

A CSŐD SZELE. Románia kiskereskedelmi piaca idén csak 15―16 százalékos bővülést ér el, a tavalyi 22,6 százalékkal szemben ― írja a Ziarul financiar. A román kiskereskedelem fejlődésében is érezhető a nemzetközi válság, több bevá­sárlóközpont építését leállították, mások megnyitása késik. Románia kiskereskedelmi piaca eddig a régióban legnagyobb ütemben fejlődött, de a válság hatására könnyen megváltozhat. (kitekinto.hu)

BERCEANU FIZETHET. A talajjavító igazgatóság élére kinevezett Costel Iancu a körülötte kerekedett cirkusz miatt visszalépett, de minden jel szerint Radu Berceanu valamilyen formában fizetni fog támogatásáért. Az alvilági kapcsolatokat fenntartó és emberrablás gyanújába keveredett Dolj megyei mezőgazdász vállalkozó ugyanis Berceanu révén kapta meg kinevezését, aki régóta nincs Băsescu kegyeiben. S szinte elképzelhetetlen, hogy ezt az alkalmat ne használja ki megregulázására. (Antena3)

HARCOL AZ ALVILÁG. Napok óta rágják a román hírtelevíziók egy bukaresti bevásárlóközpontot őrző cég alkalmazottai összetűzését a Harcosok nevű alvilági bűnbanda tagjaival. Menet közben kiderült, hogy utóbbiak vezetője, Eugen Preda a belügyminisztérium sportközpontja, a Brassói Dinamó sportolója, illetve altiszti rangú alkalmazottja volt. Kedden mégis úgy döntött a bukaresti bíróság, hogy a Harcosok bűnbanda vezetője szabadlábon védekezhet. Igaz, a belügyminiszter ugyancsak kedden elmondta, a közrend és -biztonság fenntartására vonatkozó törvény módosítására ké­szülnek. (Cotidianul)

LASSAN HALAD AZ AUTÓPÁLYA-ÉPÍTÉS. A Boc-kormány soha nem tekintette prioritásnak az autópálya-építést ― jelentette ki Radu Berceanu szállítási miniszter az Evenimentul zilei napilapnak adott interjújában. Elmondta, a kormánynak idén nincs pénze ilyen infrastrukturális tervekre. Mi több, megemlítette azt a lehetőséget is, hogy szerződést bontsanak az erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel vállalattal, ha nem tudnak megegyezni az Aranyosgyéres―Brassó közötti szakaszról. A szállításügyi miniszter szerint az államnak már nincs pénze e szakasz megépíttetésére, ezért koncesszióba szeretné adni, ami viszont ellenkezik a Bechtellel kötött szerződéssel.

TÁMOGATJÁK A CIÁNOS ARANYKITERMELÉST. A verespataki aranybánya megnyitását kéri a község polgármestere. A választások után már hallani lehetett, az új hatalomnak kedvére való lenne a verespataki aranybánya megnyitása. A helyiek is ebben bíznak, a most megszólaló polgármester azzal érvel, hogy a lakosság nyolcvan százaléka munkanélküli, és továbbra sem lesz állásuk, ha a kormány nem hagyja jóvá a bányatervet. A községvezető szerint a kormánynak vagy pénzt kellene adnia a település átépítésére, vagy jóvá kellene hagynia a bánya megnyitását. A kanadai beruházást 2007 őszén környezetvédelmi okok miatt függesztették fel. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2009-02-25: Közélet - x:

Neonaiv Nemtudomka (Kármentő) - B. Kovács András

Szemtanúk szerint meglepődve hallotta az államfő egyik székely tanácselnök szájából, hogy a székelyföldi területi autonómia nem jelentené határőrség felállítását Kökösnél, és oda őuraságának útlevél nélkül is be lehetne lépnie, ha ismételten az olyannyira kedvelt volt Ceauşescu-villában szottyanna kedve egy dolgos hétvégét tölteni.
2009-02-25: Belföld - x:

Belföldi hírek - Ferencz Csaba

Közvitán a gyógyszertámogatás
Az egészségügyi tárca honlapján tegnap közvitára bocsátották a kormányhatározat-tervezetet, amelynek értelmében a 600 lejnél alacsonyabb jövedelmű nyugdíjasok havonta 300 lej értékben 90 százalékban támogatott gyógyszereket vásárolhatnak. A tervezet szerint a 90 százalékos ártámogatás több mint felét a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási alapból állják, negyven százalékát a tárca biztosítja. A statisztikai adatok szerint Romániában 3 080 000 nyugdíjas él, akiknek nyugdíjból származó jövedelme nem éri el a 600 lejt. A kormányhatározat tervezete március 23-ig véleményezhető.