Hírsaláta

2009. február 27., péntek, Belföld

TISZTA BUKARESTET ÍGÉR. Sorin Oprescu, Bukarest főpolgármestere azt ígéri, hogy tavasztól a főváros járdáit mosószerekkel is tisztítani fogják. (Adevărul)

BRÜSSZELBE KÉSZÜL A LÁNY. Elena Băsescu úgy döntött, hogy európai parlamenti képviselő lesz. Alkalmasságát már a demokrata-liberális párt bukaresti ifjúsági szervezete eldöntötte. (Ziare.com)

STOLOJAN, AZ ÖRÖK JELÖLT. Az örökösen lemondó, utolsó percben mindig visszalépő Theodor Stolojan nem akar kimaradni sem a közéletből, sem a politikából. Kiszivárogtatott hírek szerint ismét listavezetője lesz az elnöki pártnak a júniusi európai parlamenti választásokon. (Cotidianul)

ÖREG POLITIKUS, NEM VÉN POLITIKUS. Bukaresti Klub néven civil szervezetnek mondott egyesületet hoztak létre Ion Iliescu vezetésével azok a szocialisták, akik a Geoană vezette pártban a szélre kerültek. A klub tagja többek közt Răzvan Teodorescu, Valeriu Dornean, Hildegard Puwak, Gelu Voican Voiculescu stb. (Ziua)

AZ ÁLDOZAT. Adrian Năstase perének első tárgyalása után kijelentte, az ország rossz helyzetéért kizárólag Traian Băsescu a hibás, az Éljetek jól jelszó helyett a nehéz élet jutott osztályrészéül Románia lakosságának. Az ellene folyó pert, természetesen, igazságtalannak tartja, és a második világháború után a náci vezetők ellen lefolytatott Nürnbergi perhez hasonlította. (Antena3)

VÁLSÁGBAN. A gazdasági válság hatása nem csak a kereskedelmi forgalom csökkenésében mérhető le, szemmel láthatóan meggyérült az autóforgalom is mind a városok területén, mind az országutakon. (Ziare com)

BÜNTETIK BERCEANUT? Lehet, a csalódottság, lehet, a méreg mondatta Radu Berceanu közlekedési miniszterrel, hogy a román kormány számára ebben az évben nem prioritás az autósztrádák építése. Tény, igen kevés pénzt juttatott a Boc-hatalom e tárcának, de azt állítják, hogy e nagy anyagi befektetést igénylő munkát magántőke bevonásával kell megoldani. (România liberă)

DRÁGA ÉS ROSSZ MINŐSÉGŰ. A Bechtel-autópálya, mely állami pénzből épül, évek óta számtalan gondot okoz a kormánynak. Azonkívül, hogy Románia számára igen kedvezőtlen szerződést kötött annak idején a Năstase-kormány, melyen változtatni később sem tudnak, a cég hazai alvállalkozói nagyon rossz munkát végeznek. Szerdán például lezuhant egy 13 tonnás gerenda az autópálya egyik felüljárójáról az alatta húzódó községi útra. A közelben lévő település, Pojána két lakója mintegy harminc méterre volt a felüljárótól a balesetkor. A lakók egyébként naponta járnak át rajta a szomszéd faluba, a gyerekek pedig iskolába. (Realitatea.net)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2009-02-27: Közélet - x:

Indul a használtautó-program

Hétfőtől újraindul a használtautó-program ― jelentette be Nicolae Nemirschi. A környezetvédelmi miniszter közlése szerint az autókereskedőkkel ma véglegesítik a kvótákat és a szerződéseket, amelyek alapján azok 3800 lej értékben beszámítják az autótemetőbe leadott, tíz évesnél öregebb autókat. A program három szakaszban zajlik, a költségvetésből összesen 228 millió lejt költenek rá.
2009-02-27: Belföld - x:

Belföldi hírek - Ferencz Csaba

Biztos a decentralizáció
Emil Boc kormányfő tegnap Suceaván kijelentette, a jelenlegi kormánykoalíciónak van esélye arra, hogy véghezvigye az ország korszerűsítését, ebben a mandátumban a decentralizáció biztosan megvalósul. ,,Ez a széles körű parlamenti támogatást élvező koalíció nehezen tudja majd létét igazolni, ha nem teszi azt, ami Románia számára szükséges. Ha ez a kormány nem viszi véghez a decentralizációt, nehezen képzelek el egy másik többséget, amely megtenné" — mondta a kormányfő a Suceava, Neamţ és Botoşani megye közigazgatási hatóságaival folytatott megbeszélésen.